email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Distribuire dividende in cursul anului: ce obligatii declarative exista?

Distribuire dividende in cursul anului: ce obligatii declarative exista?
distribuire dividende 2023rezultat reportatsituatii financiare anualerepartizare dividende

Astazi ne concentram asupra unui studiu de caz legat de distribuirea dividendelor in cursul anului. De la inceput este important sa subliniem ca pentru profitul inregistrat in anul 2022 se pot face repartizari de dividende oricand pe baza hotararii AGA si nu este necesara depunerea unui bilant interimar, deoarece s-au depus situatiile financiare aferente anului 2022.

Asadar, vom afla de la specialiastul nostru pana la ce data se pot repartiza dividende interimare pentru profitul inregistrat intre septembrie 2022 - iunie 2023, cand se face hotararea AGA si ce obligatii declarative exista.

Distribuire dividende in cursul anului: ce obligatii declarative exista?

Rezultatul contabil din contul 121 de la 31.12.2022 a fost repartizat in contul 117 Rezultat reportat odata cu aprobarea situatiilor financiare anuale. Asadar, daca exista sold creditor in contul 117, se pot face repartizari de dividende oricand in cursul anului pe baza unei Hotarari AGA. Alte obligatii declarative ar mai consta in retinerea si declararea impozitului pe dividende datorat (daca este cazul, in functie de natura asociatului: PF/PJ, rezident/nerezident, etc.) pe baza formularului 100. Declaratia se depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor catre asociat.
 
Cat despre perioada ianuarie 2023 – iunie 2023, pentru repartizarea dividendelor din profitul anului curent va trebui intr-adevar depus un bilant interimar la 30.06.2023. Primul pas este intocmirea Hotararii AGA, pentru care nu exista un termen limita. Se poate redacta oricand in cursul anului (fiind o situatie interimara). Odata intocmita Hotararea AGA, apare termenul limita de 30 zile pentru depunerea bilantului interimar catre ANAF:
 
Baza legala: Art. V din din OMFP 3067/2018, care prevede ca “situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor”
 
Astfel, daca presupunem ca se intocmeste Hotarare AGA cu data de 22.08.2023 pentru aprobarea situatiilor financiare interimare la 30.06.2023 si distribuirea dividendelor, atunci bilantul interimar trebuie depus in 30 de zile de la data Hotararii AGA, adica pana pe 21.09.2023 (termen 30 de zile).

Cat despre impozitarea dividendelor, se retine impozit la data platii dividendelor si se declara si plateste pana pe data de 25 a lunii urmatorii efectuarii platii.


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
distribuire dividende 2023rezultat reportatsituatii financiare anualerepartizare dividende


Data aparitiei: 23 August 2023
Ultima actualizare: 24 August 2023

Votati articolul "Distribuire dividende in cursul anului: ce obligatii declarative exista?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X