Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

DOCUMENT: Guvernul revine la vechile plafoane pentru platile cash. Noul proiect de Ordonanta de la Finante

Data aparitiei: 08 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DOCUMENT: Guvernul revine la vechile plafoane pentru platile cash. Noul proiect de Ordonanta de la Finante
plafoane plati cashplata numerarlegea 70/2015

Masurile care urmau sa intre in vigoare pe 11 noiembrie 2023 prevedeau o reducere drastica a plafonului pentru platile cash, atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice. In urma discutiilor cu mediul de afaceri, reprezentanti ai bancilor si cetateni, Guvernul a decis sa revina la plafoanele de utilizare a numerarului pentru plati/incasari.

In acest sens, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa fie adoptat in cursul acestei saptamani, deoarece prevederile din Legea 269/2023 urmau sa intre in vigoare de sambata, 11 noiembrie 2023. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a precizat ca toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice, cu doua exceptii: plafonul de casa va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Cum motiveaza Ministerul Finantelor aceasta modificare

Conform expunerii de motive, "atat reactiile din spatiul public, cat si cele existente la nivelul societatii ca urmare a adoptarii acestei masuri, au determinat concluzia ca societatea romaneasca nu este pregatita pentru masura limitarii utilizarii numerarului.

Astfel, perceptiile societatii au fost diverse, de la teama, eronata, de eliminare a numerarului, la ingrijorarea cu privire la ingreunarea activitatii zilnice, mai ales in cazul micilor afaceri, respectiv ingreunarea relatiei cu furnizorii/clientii, precum si cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele si taxele pentru procesarea platilor electronice."

Proiectul de OUG pentru revenirea la plafoanele anterioare pentru platile cu numerar

Astfel, proiectul de OUG prevede:

- incasari de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

- incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry de la persoanele mentionate mai sus, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;

- plati catre persoanele precizate mai sus, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

- plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei

Atentie! Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.


 
Atentie! Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Acestia pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute mai sus si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

In cazul persoanelor prevazute mai sus, pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata in numerar in limita a 10.000 lei, iar sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar. Prin exceptie, in cazul in care, la data restituirii, persoanele fizice declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar, restituirea se poate face integral in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.

Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.

Important! Guvernul intentioneaza sa adopte noul proiect de ordonanta in sedinta de joi. Pentru a se aplica, Ordonanta trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Modificare plafoane numerar - consulta aici Proiectul de OUG >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X