email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare locuinte in 2024: ce cota de TVA se aplica in cazul in care s-a incheiat antecontract si s-a incasat avans

Vanzare locuinte in 2024: ce cota de TVA se aplica in cazul in care s-a incheiat antecontract si s-a incasat avans
vanzare locuinte 2024cota de tvatva la locuintecota redusa de tva

In contextul vanzarii de locuinte catre persoane fizice in anul 2024, un aspect esential este cota de TVA aplicabila tranzactiilor imobiliare. Aceasta problema devine deosebit de importanta in situatia in care au fost incheiate antecontracte si s-au incasat avansuri in anii precedenti, respectiv in 2021, 2022 si 2023.  De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata detaliilor contractuale pentru a evita orice neclaritati sau interpretari nepotrivite ale obligatiilor fiscale si pentru a asigura o desfasurare lina a procesului de vanzare a locuintelor.

Cota de TVA vanzare locuinte in 2024

Prin art. V din Legea nr.296/2023, sunt dispuse masurile tranzitorii aplicabile in 2024 pentru situatiile in care in perioada 1 ianuarie 31 decembrie 2023, au fost incheiate acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei locuinte care indeplineste conditiile cerute pentru locuintele vandute ca parte a politicii sociale, astfel:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024 se aplica o cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au incheiat in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.

(2) Persoana fizica poate achizitiona, in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta cu cota redusa de TVA de 5% conform alin. (1) sau 9% conform art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege.

(3) Cota redusa de TVA de 5% pentru operatiunile prevazute la alin. (1) se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, conform conditiilor legale in vigoare la data incheierii actelor juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar din 2024, cota redusa de TVA pentru livrarea de locuinte se majoreaza de la 5% la 9%, conform Legii 296/2023. Si, totodata, apar cerinte suplimentare pentru ca o locuinta sa fie considerata locuibila ca atare la momentul livrarii, pentru a fi eligibila pentru taxa redusa. Desi 2024 este stabilit ca o perioada de tranzitie in care se mai poate aplica TVA-ul de 5%, vorbim doar de antecontractele din 2023, nu si de cele din 2021 si 2022.

Pentru antecontractele incheiate in perioada 2021-2022 se aplica tva 9% deoarece nu se incadreaza in intervalul 1-31.12.2023 mentionat in Legea 296/2023.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.



Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare locuinte 2024cota de tvatva la locuintecota redusa de tva


Data aparitiei: 14 Decembrie 2023
Ultima actualizare: 09 Februarie 2024

Votati articolul "Vanzare locuinte in 2024: ce cota de TVA se aplica in cazul in care s-a incheiat antecontract si s-a incasat avans":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X