email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitii la un spatiu inchiriat: cum se calculeaza impozitul pe venituri din chirii in 2024

Investitii la un spatiu inchiriat: cum se calculeaza impozitul pe venituri din chirii in 2024
venituri din chiriiimpozit chirii 2024calcul impozit chirieinvestitii spatiu inchiriat

In procesul de inchiriere a unui sediu social, companiile se pot confrunta cu diverse necesitati de investitii pentru a adapta spatiul la cerintele specifice ale activitatii desfasurate. Aceste investitii pot varia de la amenajari interioare sau exterioare, la modernizarea infrastructurii sau la alte imbunatatiri necesare pentru desfasurarea eficienta a afacerii. In acest context, incheierea unui acord aditional la contractul de inchiriere pentru a permite deducerea investitiilor din valoarea chiriei este o practica des intalnita.

Analizam in cele ce urmeaza situatia in care o societate comerciala inchiriaza un sediu social de la o persoana fizica si efectueaza investitii in acea locatie, avand acordul scris al proprietarului.

Investitii la un spatiu inchiriat. Calcul impozit pe chirie

Intrebare: "O societate comerciala care are sediu social inchiriat de la o PF realizeaza niste investitii la spatiul respectiv cu acordul in scris al proprietarului si face un act aditional la contractul initial prin care pe o perioada de 4 transe egale se va scadea din valoarea chiriei contravaloarea acelei investitii. Ultima transa care se scade din chirie intervine acum in 2024, cand trebuie sa impozitam chiria noi PJ.

Va trebui sa calculez impozitul la valoarea totala de chirie inainte de a scadea ultima transa de investitie sau impozitez dupa ce scad acea valoare, asa cum m-am convenit cu proprietarul PF?"

Firma dvs. functioneaza intr-un spatiu inchiriat? Atentie, de la 1 ianuarie chiria pe care o platiti are un nou tratament fiscal! Aflati aici totul despre modificarile aduse de OUG nr. 115/2023, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024!


Raspuns: Cadrul legal: art 84_1 din Codul fiscal

Art. 84_1. - Reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila 

(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.

(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.

(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.

(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.

(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile’’.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus si faptul ca investitiile efectuate de persoana juridica (chiriasul) la spatiul respectiv reprezinta cheltuieli care cad in sarcina proprietarului, rezulta urmatoarele:

In vederea determinarii impozitului pe venit, venitul brut (chiria convenita) se majoreaza cu valoarea cheltuielilor efectuate de persoana juridica (investitiile la spatiul respectiv).

Din venitul brut majorat se scad cheltuielile forfetare (20% din venitul brut majorat), iar la rezultatul obtinut se aplica cota de 10% (impozitul pe venit).

Impozitul rezultat se declara in D 100 la pozitia "628" si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare retinerii.
 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din chiriiimpozit chirii 2024calcul impozit chirieinvestitii spatiu inchiriat


Data aparitiei: 16 Februarie 2024

Votati articolul "Investitii la un spatiu inchiriat: cum se calculeaza impozitul pe venituri din chirii in 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X