email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanda aferenta unui imprumut intre societati comerciale: tratament fiscal TVA

Dobanda aferenta unui imprumut intre societati comerciale: tratament fiscal TVA
imprumut intre societati comercialedobanda imprumutcontract de imprumut

In cadrul activitatii contabile, intalnim diverse situatii care necesita o abordare clara si conforma cu legislatia fiscala si contabila in vigoare. Una dintre aceste situatii este cea a acordarii de imprumuturi intre persoane juridice afiliate. In mod particular, cand vine vorba despre calcularea si facturarea dobanzii aferente acestor imprumuturi, exista aspecte importante care trebuie luate in considerare, printre care si aplicarea sau nu a TVA-ului.

Atunci cand se stabileste un contract de imprumut intre persoane juridice afiliate, este esential sa se clarifice toate aspectele financiare, inclusiv dobanzile.

Acordare imprumut unei persoane juridice afiliate - studiu de caz

Intrebare: "O persoana juridica a acordat un imprumut unei persoane juridice afiliate. In contractul de imprumut este specificat ca la inceputul fiecarui an se va calcula si factura dobanda aferenta anului care a trecut.

Societatea va factura dobanda aferenta cu sau fara TVA?"

Raspuns: O societate poate acorda ca imprumut o suma de bani altei societati ca si activitate cu caracter ocazional, iar imprumutul nu poate fi acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri, cu caracter profesional.

Art. 2.158. (2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare. (Codul Civil)

In ceea ce priveste regimul taxei pe valoarea adaugata aplicabil dobanzilor aferente imprumutului acordat
Conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda este o operatiune scutita de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere.

Conform pct.52 din normele de aplicare alin. (3):
(3) Printre altele, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.

Desi nu ati precizat explicit daca societatea care acorda imprumutul este asociatul firmei imprumutate, avand in vedere prevedxerile legale de mai sus apreciez ca scutirile de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate, potrivit alin. (1) al pct. 52 din norme.

In concluzie, din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in opinia mea, acordarea de credite si implicit dobanda perceputa reprezinta o operatiune scutita de TVA, deci factura se va emite fara TVA.

A se avea in vedere perceperea unei dobanzi la pretul pietei conform art. 11 alin. (4) din Codul fiscal cu normele de aplicare.
 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumut intre societati comercialedobanda imprumutcontract de imprumut


Data aparitiei: 16 Februarie 2024
Ultima actualizare: 19 Februarie 2024

Votati articolul "Dobanda aferenta unui imprumut intre societati comerciale: tratament fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X