In cadrul activitatii contabile, intalnim diverse situatii care necesita o abordare clara si conforma cu legislatia fiscala si contabila in vigoare. Una dintre aceste situatii este cea a acordarii de imprumuturi intre persoane juridice afiliate. In mod particular, cand vine vorba despre calcularea si facturarea dobanzii aferente acestor imprumuturi, exista aspecte importante care trebuie luate in considerare, printre care si aplicarea sau nu a TVA-ului.
Atunci cand se stabileste un contract de imprumut intre persoane juridice afiliate, este esential sa se clarifice toate aspectele financiare, inclusiv dobanzile.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Acordare imprumut unei persoane juridice afiliate - studiu de caz
Intrebare: "O persoana juridica a acordat un imprumut unei persoane juridice afiliate. In contractul de imprumut este specificat ca la inceputul fiecarui an se va calcula si factura dobanda aferenta anului care a trecut.
Societatea va factura dobanda aferenta cu sau fara TVA?"
Raspuns: O societate poate acorda ca imprumut o suma de bani altei societati ca si activitate cu caracter ocazional, iar imprumutul nu poate fi acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri, cu caracter profesional.
Art. 2.158. (2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare. (Codul Civil)
In ceea ce priveste regimul taxei pe valoarea adaugata aplicabil dobanzilor aferente imprumutului acordat
Conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda este o operatiune scutita de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere.
Conform pct.52 din normele de aplicare alin. (3):
(3) Printre altele, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.
Desi nu ati precizat explicit daca societatea care acorda imprumutul este asociatul firmei imprumutate, avand in vedere prevedxerile legale de mai sus apreciez ca scutirile de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate, potrivit alin. (1) al pct. 52 din norme.
In concluzie, din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in opinia mea, acordarea de credite si implicit dobanda perceputa reprezinta o operatiune scutita de TVA, deci factura se va emite fara TVA.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
A se avea in vedere perceperea unei dobanzi la pretul pietei conform art. 11 alin. (4) din Codul fiscal cu normele de aplicare.
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com