Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. (2) din Codul civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
O societate poate incasa imprumuturi, atat de la societati (afiliate sau nu) cat si de la persoane fizice (asociati sau nu), in baza unor contracte, in care sa se prevada, obligatoriu, suma imprumutata, termenul de rambursare si dobanda stabilita(daca este cazul).
Avand in vedere aceste aspecte, va propunem spre consultare un studiu de caz.
Renuntare la imprumutul efectuat intre doua societati - studiu de caz
Intrebare: Administratorul a doua societati comerciale a imprumutat firma x din firma y cu o suma de 500.000 lei. Poate renunta la aceasta suma fara sa aiba implicatii fiscale?
Raspuns: Daca imprumutul este acordat de o parte afiliata, din punct de vedere fiscal societatea care acorda imprumutul trebuie sa stabileasca o dobanda, avand in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la nivelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
Dpdv al dobanzii, pentru societatea care primeste imprumutul nu exista implicatii fiscale, chiar daca imprumutul ar fi acordat fara dobanda. Implicatii ar putea interveni doar daca imprumutul ar fi acordat cu o dobanda peste nivelul pietei, caz in care organele fiscale vor putea ajusta, in sensul diminuarii, cheltuielile cu dobanzile la societatea debitoare.
Luand in considerare cuantumul imprumutului in suma de 500.000 lei, creditarea societatii sau renuntarea la imprumutul acordat depinde de vointa asociatilor.
Potrivit pct.328 din OMFP 1802/2014, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Deci, in opinia mea, la anularea imprumutului, trebuie sa se analizeze caracterul lichid si exigibil al datoriei/creantei, iar asociatii trebuie sa decida ca suma nu se mai plateste/incaseaza.
Important! Renuntarea la imprumutul efectuat intre doua societati are implicatii fiscale, reprezinta pentru societatea imprumutata un venit impozabil, iar pentru societatea imprumutatoare o cheltuiala nedeductibila fiscal.
In baza actului aditional la contractul de imprumut, semnat de administrator se efectueaza inregistrarea:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
4551/462 = 7588
respectiv
6588 = 462/4551
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com