email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a facturii in format XML: atentie la data emiterii vs. data transmiterii in SPV!

Inregistrarea in contabilitate a facturii in format XML: atentie la data emiterii vs. data transmiterii in SPV!
e-facturadata emitereformat xmldata inregistrare SPVsanctiuni e-factura

In cadrul activitatilor economice desfasurate de o companie, gestionarea corecta si in timp util a documentelor fiscale, cum ar fi facturile, este esentiala pentru conformitatea cu legislatia fiscala. Factura electronica este factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata.

Urmatorul studiu de caz analizeaza situatia unei facturi emise de un furnizor in data de 22 iulie 2024, dar incarcata in sistemul e-Factura la data de 29 iulie 2024. Veti afla de la specialistul nostru daca exista riscul de sanctiuni pentru aceasta intarziere.

Data inregistrarii in contabilitate a facturii xml - Studiu de caz

Intrebare: "Pot inregistra in contabilitate si deduce TVA pentru o factura emisa de un furnizor in data de 22.07.2024 si incarcata in e-factura pe 29.07.2024? Risc amenda pentru ca factura a fost incarcata mai tarziu?"
 
In luna iulie 2024 sunteti in posesia unei facturi xml trimisa de furnizor si primita de societatea dvs. (tip xml) astfel incat puteti sa deduceti TVA de pe o astfel de factura.

Aici sunt doua aspecte:
Data emiterii facturii
Data transmiterii in SPV
Apreciez ca inregistrati factura la data la care este emisa acel document.
Termenul de 5 zile calendaristice se refera doar la transmitere si nu conditioneaza deductibilitatea tva deoarece totusi factura o receptionati totusi in luna iulie 2024.

Prin urmare inregistrati factura in 22.07.2024, deduceti tva din acea factura.


Factura din 22.07.2024 era necesar sa o receptionati in SPV  maxim in 27.07.2024.

Art. 10 din OUG 120/2021:
(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se pare ca exista situatia in care e posibil sa fie sanctionata aceasta depasire de termen potrivit art. 13 2:

Art. 13 2. - 01/07/2024 - Art. 13^2 . - a fost introdus prin Lege 296/2023.

(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:

a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);

b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

Art. 10 1. - 01/07/2024 - Art. 10^1 . - a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 69/2024.

(1) In perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturadata emitereformat xmldata inregistrare SPVsanctiuni e-factura


Data aparitiei: 08 August 2024

Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a facturii in format XML: atentie la data emiterii vs. data transmiterii in SPV!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X