email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura: Perioada pentru care nu se aplica sanctiuni se extinde pana la 31 mai 2024

e-Factura: Perioada pentru care nu se aplica sanctiuni se extinde pana la 31 mai 2024
amenzi e-facturasanctiuni e-facturafactura electronica

Ministerul Finantelor propune oficial, printr-un proiect de ordonanta, prelungirea termenului pana la 31 mai 2024 in care companiile nu vor fi sanctionate pentru neconformitatea la sistemul RO e-Factura. Masura privind extinderea perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura are un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, intrucat permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, fara a suporta amenzi. 

Proiect de OUG: se extinde perioada fara amenzi pentru e-Factura

MF a publicat recent un proiect de OUG privind modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si a art.LIX din Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. 

Astfel, MF anunta prelungirea cu doua luni a perioadei in care nu vor fi impuse sanctiuni pentru neutilizarea sistemului RO e-Factura.

In nota de fundamentare se precizeaza urmatoarele:

"Se propune modificarea alin. (7) al art. LIX din Legea nr. 296/2023 in vederea identificarii exacte a faptei ce constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, respectiv fapta privind nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice. 

Totodata, se propune extinderea cu 2 luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, respectiv aceasta fapta nu se va sanctiona in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024.

Extinderea perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura a fost solicitata de mediul de afaceri. Prelungirea cu 2 luni a acestei perioade a fost considerata rezonabila pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, fara a suporta amenzi."

Atentie! Acesta este un proiect de OUG. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Executiv si ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Bolos: "Tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari"

In continuare, redam mesajul ministrului postat pe pagina de Facebook:

"Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii.


Nu am exclus ca va fi nevoie de imbunatatiri, tocmai de aceea ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback. Dovada ca reprezentantii mediului de afaceri au participat la sedintele noastre si au venit cu propuneri valoroase, care s-au si implementat de-a lungul timpului.

O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu 2 luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astazi in consultare actul normativ care reglementeaza acest aspect, pentru a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern.

Asadar, cei care nu tin cont de termenul-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, vor fi sanctionati de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitata de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu aceasta ocazie, tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari, care au intrat in vigoare inca de la 1 ianuarie.
Tot astazi, am trimis indrumari in SPV care cuprind pasii de facut pentru utilizarea sistemului catre toti cei care nu au raportat facturi pana acum."

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi e-facturasanctiuni e-facturafactura electronica


Data aparitiei: 24 Martie 2024
Ultima actualizare: 25 Martie 2024

Votati articolul "e-Factura: Perioada pentru care nu se aplica sanctiuni se extinde pana la 31 mai 2024":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X