email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea facturii electronice incepand cu 1 iulie 2024: 4 clarificari cu privire la legislatia aplicabila in Romania

Obligativitatea facturii electronice incepand cu 1 iulie 2024: 4 clarificari cu privire la legislatia aplicabila in Romania
factura electronicae-facturasanctiuni e-facturafacturi hartie

In cadrul acestui articol prezentam 4 clarificari cu privire la legislatia aplicabila in Romania referitoare la obligativitatea facturii electronice incepand cu 1 iulie 2024, conform specialistilor PortalCodulFiscal.ro.

1. Obligativitatea facturii electronice

Conform modificarilor aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2021 prin Legea nr. 296/2023, incepand cu 1 iulie 2024, pentru relatiile comerciale B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania, emiterea si transmiterea facturii trebuie sa se faca exclusiv prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Aceasta inseamna ca emiterea unei facturi in format hartie intre aceste entitati nu va mai fi considerata valida.

2. Sanctiuni pentru nerespectarea regulilor

Daca destinatarul unei facturi (persoana impozabila) primeste si inregistreaza o factura emisa de un operator economic stabilit in Romania intr-o forma alta decat electronica, acesta va fi sanctionat cu o amenda de 15% din valoarea totala a facturii, conform Art. 13 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021.

3. Despre primirea facturilor pe suport de hartie

Primiti o factura pe suport de hartie de la un furnizor, dar factura este, de asemenea, disponibila in SPV. In acest caz, obligatia legala este de a trata si inregistra factura in formatul sau electronic conform cu prevederile legale. Trebuie sa utilizati versiunea electronica pentru inregistrari fiscale, intrucat exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.

4. Referitor la ID-ul de incarcare pe factura hartie

Mentionarea ID-ului de incarcare pe factura de hartie poate fi utila din punct de vedere administrativ pentru a face legatura intre documentul hartie si cel electronic, dar din perspectiva legala, procesarea si inregistrarea trebuie facute folosind factura din SPV. Prezenta sigiliului electronic al Ministerului Finantelor pe factura electronica este o garantie a autenticitatii si integritatii documentului. Sigiliul asigura ca factura nu a fost modificata dupa emitere si ca provine de la o sursa verificata, ceea ce este important pentru evitarea fraudelor si pentru indeplinirea cerintelor de conformitate fiscala.

Factura electronica de la 1 iulie 2024 - concluzii

In concluzie, pentru a respecta prevederile legale, asigurati-va ca facturile sunt primite si procesate in format electronic conform sistemului RO e-Factura. Facturile pe hartie nu mai sunt valide in relatiile B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania, fiind considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021.

Facturare electronica - Temei legal

Codul fiscal

Art. 319. - Facturarea

(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.


(1 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania ( ).
Alineatul (1 1) va fi introdus la 01/07/2024 - prin Legea nr. 296/2023.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 10.

(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).

01/07/2024 - alineatul va fi modificat prin Lege 296/2023, dupa cum urmeaza:

(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. (alineatul a fost introdus la data de 15/12/2023 - prin Ordonanta de urgenta nr. 115/2023).
Art. 13 2. (01/07/2024 - Art. 13 2 . - va fi introdus prin Lege 296/2023).(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (7).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
(3) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. c) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1)-(3) se fac de catre organele fiscale competente.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
factura electronicae-facturasanctiuni e-facturafacturi hartie


Data aparitiei: 30 Mai 2024

Votati articolul "Obligativitatea facturii electronice incepand cu 1 iulie 2024: 4 clarificari cu privire la legislatia aplicabila in Romania":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X