Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum se calculeaza termenul de 5 zile pentru transmiterea e-Factura: Clarificari oficiale de la MF

Data aparitiei: 10 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se calculeaza termenul de 5 zile pentru transmiterea e-Factura: Clarificari oficiale de la MF
e-facturasanctiuni e-facturatermen transmitere e-facturazile calendaristice e-factura

Recent, Ministerul Finantelor a venit cu explicatii esentiale privind calculul termenului de cinci zile pentru trimiterea facturilor prin sistemul e-Factura. Initial, aceasta clarificare a fost publicata doar pe pagina de Facebook a ministerului, dar ulterior a fost adaugata si pe site-ul oficial, in sectiunea dedicata e-Factura.

Dupa cum stiti, conform Art. 10 alin. (7) din OUG nr. 120/2021, termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii. 

Aceasta prevedere a generat numeroase intrebari din partea contribuabililor, ceea ce a determinat MF sa ofere detalii suplimentare. Explicatiile furnizate contribuie la o intelegere mai clara a functionarii sistemului RO e-Factura si la evitarea sanctiunilor pentru intarzieri in transmiterea facturilor electronice.

In continuare, redam comunicatul MF privind modalitatea de calcul a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura: 

"Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, [...].

Avand in vedere intrebarile primite la nivelul Ministerului Finantelor si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscale, precum si opiniile aparute in spatiul public, se impune clarificarea modalitatii de calcul al acestui termen.

In acest sens, precizam ca termenul de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii se calculeaza pe zile calendaristice din ziua urmatoare celei in care a fost emisa factura si expira in cea de-a 5-a zi, indiferent ca aceasta este o zi lucratoare sau nelucratoare.

Spre exemplificare, in situatia in care o factura este emisa pe data de 5 august, termenul incepe sa curga din ziua urmatoare, respectiv din 6 august, si se considera implinit in data de 10 august. Prin urmare, in acest caz, factura transmisa in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura pe 11 august se considera a fi transmisa cu intarziere.

De asemenea, in cazul unei facturi emise pe 31 iulie, aplicand acelasi rationament, ultima zi in care contribuabilii pot trimite prin sistem factura ar fi 5 august."

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X