Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contul 409 Furnizori - Debitori: Functiunea contului si studiu de caz practic

Data actualizarii: 24 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contul 409 Furnizori - Debitori: Functiunea contului si studiu de caz practic
cont contabilContul 409furnizorifunctiune cont 409

Avansurile acordate furnizorilor, precum si cele primite de la clienti se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte. Avansurile acordate furnizorilor de imobilizari se reflecta distinct de avansurile acordate altor furnizori.

Functiunea contului 409

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Functiunea contului 409

Contul 409 „Furnizori – debitori” se imparte, incepand cu 1 ianuarie 2015, in 4 conturi sintetice de gradul 2: 
4091 „Furnizori – debitori pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor” (A)
4092 „Furnizori – debitori pentru prestari de servicii” (A)
4093 „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale” (A)
4094 „Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale” (A)

Cu ajutorul contului 409 „Furnizori – debitori” se tine evidenta avansurilor acordate furnizorilor pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, prestari de servicii, imobilizari corporale sau necorporale. Contul 409 „Furnizori – debitori" este un cont de activ.

In debitul contului 409 „Furnizori – debitori” se inregistreaza valoarea avansurilor acordate in contrapartida cu 401 „Furnizori” sau 404 „Furnizori de imobilizari” partida cu 401 „Furnizori” sau 404 „Furnizori de imobilizari”.
In creditul contului 409 „Furnizori – debitori” se inregistreaza valoarea avansurilor acordate furnizorilor, cu ocazia regularizarii platilor acordate in contrapartida cu 401 „Furnizori” sau 404 „Furnizori de imo bilizari”.
Soldul contului reprezinta avansuri acordate furnizorilor, nedecontate.

In ceea ce priveste avansurile intracomunitare, potrivit art. 283 din Codul fiscal, prin exceptie de la pre vederile art. 282, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute la art. 319 alin. (15) sau, dupa caz, la emiterea autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Prevederile art. 282 alin. (2) lit. b) nu se aplica in ceea ce priveste livrarile si transferurile de bunuri in cazul livrarilor intracomunitare.

Exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazut la art. 323 din Codul fiscal (formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”) si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal (formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”).

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, punctul 27, pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri nu intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 283 alin. (2) din Codul fiscal.

Instrumentul de lucru indispensabil oricarui contabil: „Planul de Conturi General. Functiunea si corespondenta conturilor”, in format tiparit! Poti sa il porti permanent cu tine si sa il consulti, ori de cate ori ai nevoie! Click aici >>

Nota:

Daca persoana impozabila opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, conform art. 283 alin. (1) din Codul fiscal.

Conform punctului 28 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.

In ceea ce priveste cursul valutar utilizat pentru calculul bazei de impozitare a TVA, trebuie avute in vedere urmatoarele prevederi legale:

art. 290 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
„(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana.”

pct. 35 din Normele metodologice date in aplicarea art. 290 alin. (2) din Codul fiscal (inclusiv exemplul prezentat in cadrul acestora):
„(1) In sensul art. 290 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

(2) In sensul art. 290 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii, inclusiv in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare.

In cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.”

Articolul contine inclusiv monografia contabila pentru contul 409 ... Vezi mai jos detaliile 

Exemplu practic

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu practic

Societatea VitaCom SRL, platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, desfasoara activitate de comert cu ridicata de produse naturiste.

In cursul lunii aprilie au avut loc urmatoarele operatiuni:

Achizitie intracomunitara cu plata unui avans de la un furnizor din Ungaria

  • Pe data de 2 aprilie se plateste un avans reprezentand contravaloarea integrala a marfurilor catre un furnizor din Ungaria, in valoare de 5.000 euro. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,90 lei/euro. Furnizorul nu a intocmit factura de avans.
  • Pe data de 6 aprilie se primesc marfurile din Ungaria in baza unei note de livrare. Cursul BNR valabil la data receptiei marfurilor este 4,94 lei/euro.
  • Factura de la furnizorul din Ungaria soseste pe data de 10 aprilie, cand cursul BNR este 4,96 lei/euro.


Achizitie intracomunitara cu plata unui avans de la un furnizor din Polonia

  • Pe data de 12 aprilie se plateste un avans catre un furnizor din Polonia, in valoare de 7.000 euro. Furnizorul din Polonia a emis factura de avans. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,95 lei/euro.
  • Pe data de 16 aprilie se primeste factura in valoare totala de 10.000 euro. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,98 lei/euro.
  • Marfurile primite de la furnizorul din Polonia sunt receptionate pe data de 18 aprilie


Livrare intracomunitara cu incasarea unui avans catre un client din Germania

  • Pe data de de 18 aprilie se incaseaza un avans in valoare de 8.000 euro, reprezentand contravaloarea integrala a comenzii, de la un client din Germania. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,97 lei/euro. Nu se intocmeste factura de avans.
  • Pe data de 20 aprilie se emite factura si se livreaza marfurile. Cursul BNR valabil la data facturii este 4,99 lei/euro.


Solutie fiscal-contabila:

--> Achizitie intracomunitara cu plata unui avans de la un furnizor din Ungaria.

Pe data de 2 aprilie se plateste un avans reprezentand contravaloarea integrala a marfurilor catre un furnizor din Ungaria in valoare de 5.000 euro. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,90 lei/euro. Furnizorul nu a intocmit factura de avans:
                             4091  = 5124    5.000 euro x 4,90 lei/euro


„Furnizori – debitori pentru      „Conturi la banci in valuta”
cumparari de bunuri de natura stocurilor”

Furnizorul nu a optat pentru emiterea facturii de avans. Prin urmare, plata avansului nu genereaza exigibilitatea TVA si nu se declara in declaratiile de TVA (nici in formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, nici in formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”).

--> Cursul BNR valabil la data receptiei marfurilor este 4,94 lei/euro.
Avizul de insotire a marfurilor insoteste marfurile pe durata transportului in cazul in care, pe data de 6 aprilie, se primesc marfurile din Ungaria in baza unei note de livrare sosesc marfurile inaintea facturii.

Conform art. 284 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Asa cum se arata si la pct. 28 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare, faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.

Conform pct. 35 alin. (4) din Normele metodologice in aplicarea art. 290 din Codul fiscal, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.

Cu alte cuvinte, pentru inregistrarea facturii si declararea operatiunii se va utiliza cursul BNR valabil la data facturii (sau autofacturii, daca furnizorul emite factura mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare).

Marfurile sosite cu aviz/receptionate fara a fi insotite de factura vor fi inregistrate in contabilitate pe baza cursului de schimb valutar de la data receptiei, conform pct. 314 alin. (4) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:

         371  = 408 5.000 euro x 4,94 lei/euro
   „Marfuri” „Furnizori – facturi nesosite”

Factura de la furnizorul din Ungaria soseste pe data de 10 aprilie, cand cursul BNR este 4,96 lei/euro.
La momentul primirii facturii se procedeaza la inchiderea contului 408 pe seama contului 401, inregistrandu-se si eventualele diferente de curs valutar intre momentul receptiei si momentul facturarii:

             408 = 401  5.000 euro x 4,94 lei/euro
„Furnizori – facturi nesosite” „Furnizori”

             6651 = 401 5.000 euro x (4,96 lei/euro – 4,94 lei/euro)
„Diferente nefavorabile de curs valutar   „Furnizori”
legate de elementele monetare exprimate in valuta”

Inregistrarea taxarii inverse, in baza facturii, utilizand cursul valutar de la data facturii:
          4426 =  4427   5.000 euro x 4,96 lei/euro x 9%
„TVA deductibila”  „TVA colectata”

Regularizarea avansului se inregistreaza dupa formula contabila:
            401 = 4091 5.000 euro x 4,90 lei/euro
„Furnizori” „Furnizori – debitori pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor”

Cu inregistrarea diferentelor de curs:
      401  = 7651   5.000 euro x (4,96 lei/euro – 4,90 lei/euro)
„Furnizori”  „Diferente favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta”

Lucrezi zi de zi cu planul de conturi. Toti contabilii lucreaza cu el. Si chiar daca cei mai experimentati au ajuns sa cunoasca planul de conturi pe de rost, stii foarte bine ca e vorba doar de o parte din planul de conturi general, anume de partea pe care fiecare contabil o foloseste cel mai des, in functie de specificul activitatii firmei pe care o gestioneaza. Dar ce faci atunci cand in firma apar activitati economice noi? Sau atunci cand planul de conturi se imbogateste cu conturi noi? Consulta planul de conturi tiparit >>

--> Achizitie intracomunitara cu plata unui avans de la un furnizor din Polonia

Pe data de 12 aprilie se plateste un avans catre un furnizor din Polonia, in valoare de 7.000 euro. Furnizorul din Polonia a emis factura de avans. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,95 lei/euro. Factura se inregistreaza:
        4091 =  401  7.000 euro x 4,95 lei/euro
„Furnizori – debitori pentru cumparari „Furnizori”
de bunuri de natura stocurilor”

Si aplicarea taxarii inverse:
      4426 = 4427 7.000 euro x 4,95 lei/euro
„TVA deductibila” „TVA colectata”

Plata se evidentiaza in contabilitate astfel:
401   =  5124  7.000 euro x 4,95 lei/euro
„Furnizori”  „Conturi la banci in valuta”

Prin formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” se declara achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.

Potrivit intructiunilor pentru completarea formularului (390 VIES), la achizitii intracomunitare de bunuri se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

In situatia data, pentru avansul platit, societatea din Romania a primit factura, deci aceasta factura face obiectul declararii in declaratia recapitulativa.

La randul 5 in decontul de TVA, formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 307 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

La randul 5.1 se inscriu achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara.

La randul 20 se inscriu achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:

– La randul 20.1 se inscriu achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea.

Pe data de 16 aprilie se primeste factura in valoare totala de 10.000 euro. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,98 lei/euro. Regularizarea avansului se inregistreaza:
           4091  =  401   - 7.000 euro x 4,95 lei/euro
„Furnizori – debitori pentru      „Furnizori”
cumparari de bunuri de natura stocurilor”

Se vor inregistra si diferentele de curs:
         401   = 7651    7.000 euro x 0,03 lei/euro
„Furnizori” „Diferente favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta”

Din punct de vedere contabil, conform pct. 283 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si al beneficiilor.

In debitul contului 327 „Marfuri in curs de aprovizionare” se inregistreaza valoarea stocurilor cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (401).

In creditul contului 327 „Marfuri in curs de aprovizionare” se inregistreaza valoarea stocurilor cumparate, pentru care s-a incheiat procesul de aprovizionare (371).

Soldul conturilor reprezinta valoarea stocurilor cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care, la finele perioadei de raportare, sunt in curs de aprovizionare.

Din punctul de vedere al TVA, potrivit art. 283 alin. (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 282, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute la art. 319 alin. (15) sau, dupa caz, la emiterea autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Potrivit art. 284 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

Deci atat din punct de vedere contabil, cat si din punctul de vedere al TVA, cursul valutar utilizat pentru inregistrarea stocurilor si TVA va fi cursul din data facturii.

Din acest motiv, operatiunea trebuie raportata in luna respectiva, ca o achizitie intracomunitara la cursul de schimb valabil la data facturii, atat prin declaratia recapitulativa, formularul 390 cu cod A, cat si prin decontul de TVA, formularul 300.

La data facturii se evidentiaza marfurile in curs de aprovizionare:
              327  = 401  10.000 euro x 4,98 lei/euro
„Marfuri in curs de aprovizionare” „Furnizori”

Si, concomitent, se evidentiaza TVA:
        4426   =  4427   3.000 euro x 4,98 lei/euro
„TVA deductibila”  „TVA colectata”

Prin formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” se declara achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva. Potrivit intructiunilor pentru completarea formularului (390 VIES), la achizitii intracomunitare de bunuri se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

In situatia data, pentru avansul platit, societatea din Romania a primit factura, deci aceasta factura face obiectul declararii in declaratia recapitulativa.

La randul 5 in decontul de TVA, formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 307 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

La randul 5.1 se inscriu achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara.

La randul 20 se inscriu achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:

– la randul 20.1 se inscriu achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea.

Marfurile primite de la furnizorul din Polonia sunt receptionate pe data de 18 aprilie:
     371  =  327   10.000 euro x 4,98 lei/euro
„Marfuri” „Marfuri in curs de aprovizionare”

Se pastreaza cursul de la data facturii, intrucat diferentele de curs intre conturile 327 si 371 nu sunt prevazute in reglementarile contabile – O.M.F.P. nr. 1.802/2014, iar transfe rul riscurilor si al beneficiilor a avut loc la momentul facturarii produselor.

--> Livrare intracomunitara cu incasarea unui avans catre un client din Germania

Pe data de de 18 aprilie se incaseaza un avans in valoare de 8.000 euro, reprezentand contravaloarea integrala a comenzii, de la un client din Germania. Cursul BNR valabil la aceasta data este 4,97 lei/euro. Nu se intocmeste factura de avans:  
      5124  = 419 8.000 euro x 4,97 lei/euro
„Conturi la banci in valuta” „Clienti – creditori”

Pe data de 20 aprilie se emite factura si se livreaza marfurile. Cursul BNR valabil la data facturii este 4,99 lei/euro:
   4111   =  707  8.000 euro x 4,99 lei/euro
„Clienti”  „Venituri din vanzarea marfurilor”

Regularizarea avansului:
   5124  =  419   8.000 euro x 4,97 lei/euro
„Conturi la banci in valuta”  „Clienti – creditori”

Cu inregistrarea diferentelor de curs valutar:
   6651 = 4111   8.000 euro x  (4,99 lei/euro – 4,97 lei/euro)
„Diferente nefavorabile de curs valutar   „Clienti”
legate de elementele monetare exprimate in valuta”

La Randul 1 in Decontul de TVA, formularul 300, se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, si pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu cod T, efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de cumparatorul revanzator, prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite. Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa, formularul 390, numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X