email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi

Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi
case de marcatdecont de TVA precompletatro e-transport

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat saptamana trecuta ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta cu masuri de digitalizare. Este vorba despre OUG nr. 43/2024 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 409 din 30 aprilie 2024), care aduce modificari referitoare la casele de marcat, sistemul RO e-Transport si taxarea marilor averi. Aflati, mai jos, care sunt noutatile!

E-case de marcat fiscale

"Guvernul a aprobat in sedinta ordinara proiectul de ordonanta de urgenta care impune o serie de masuri pe linia continuarii proiectelor de digitalizare si a conformarii voluntare pentru contribuabili. Avem, in acest fel, trei categorii de masuri principale. Este o prima masura referitoare la e-case de marcat fiscale. Dupa cum stim, in sistemul national sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale si, in scopul conformarii voluntare, structura sistemului de informatii a raportarilor zilnice intre contribuabili si ANAF va fi una care va contine si elemente de identitate optionala pentru cumparatori.

Practic, ne pregatim pentru proiectul care va insemna declaratia unica digitala, pe care o vom implementa, in perioada urmatoare, ca o continuare a masurilor pe care le avem in domeniul digitalizarii. Asadar, odata aprobata aceasta ordonanta, vom avea un sistem complet de informatii pentru ceea ce inseamna raportarea datelor financiare de catre contribuabil, dar si un fundament mai complet pentru modulele antifrauda pe care le avem in lucru si pe care intentionam sa le operationalizam incepand cu data de 1 iunie, pentru a trece la o alta modalitate de management a riscului fiscal.", a explicat ministrul Finantelor.

e-Transport: Nu va mai fi aplicata masura confiscarii bunurilor, ci doar sistemul de amenzi

"A doua categorie de masuri care a fost aprobata tot astazi este pe linia proiectului si actiunilor de digitalizare pe e-transport. Pentru cei care au uitat sau pentru cei care au omis sa obtina codul UIT pentru declaratia de e-Transport, dar bunurile sunt inregistrate in evidentele contabile, vom renunta la masura confiscarii acestor bunuri si vom aplica doar sistemul de amenzi pe care il avem pentru ceea ce inseamna abaterile contraventionale in domeniul declaratiei de e-Transport.", a adaugat Marcel Bolos.

Aplicarea taxei pe marile averi, amanata pana la 30 septembrie

"Cea de-a treia categorie de masuri este cea referitoare la marile proprietati, marile averi, al caror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. S-a aprobat amanarea acestui termen pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor. Dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. In acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, asa cum am mentionat, s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024.

In acest context, proiectele pentru ceea ce inseamna digitalizarea ANAF continua. Dupa cum se cunoaste, modulul e-Factura este functional si operational cu data de 1 ianuarie si i-am aplicat o serie de imbunatatiri de-a lungul timpului, ca urmare a observatiilor pe care le-am primit de la mediul de afaceri; am dezvoltat, de asemenea, un parteneriat cu mediul de afaceri pentru a imbunatati functionarea modulului e-Factura.", a mai declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, la finalul sedintei de Guvern de saptamana trecuta.

Din iulie va fi introdus decontul de TVA precompletat

"De asemenea, cu data de 1 iulie pentru termenul scadent al taxei pe valoarea adaugata din luna iulie vom introduce decontul de TVA precompletat, scopul acestei masuri fiind de a reduce gap-ul de TVA pe care il avem - estimat din calculele Comisiei Europene - la peste noua miliarde de euro, din care 40% provine din achizitiile intracomunitare. De asemenea, in continuarea masurilor de digitalizare, modulul e-Transport si instalarea scannerelor in vami, impreuna cu sigiliul electronic al marfurilor, fac parte din pachetul de masuri de digitalizare, tocmai pentru a obtine o cat mai buna colectare a veniturilor incasate la bugetul de stat.

Dupa cum stiti, pentru primul trimestru, veniturile planificate in valoare de 99 de miliarde de lei au fost in intregime realizate de catre ANAF si acum asteptam inchiderea lunii aprilie. Iar, pana la aceasta data, va pot confirma ca am trecut de luna aprilie de suma de 45 de miliarde de lei incasari la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, respectiv bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Este o suma record care urmeaza sa fie definitivata in zilele urmatoare si este efectul aplicarii Legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetara a Romaniei. Iar, in acest context, procesul de consolidare fiscala pe care l-am initiat si care este in implementare in momentul de fata, are in vedere, ca fundament, atat masurile de digitalizare, cat si masurile care au fost aprobate prin Legea 296, in septembrie 2023. Acestea sunt masurile aprobate astazi in sedinta de guvern."

Sursa: gov.ro


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcatdecont de TVA precompletatro e-transport


Data aparitiei: 07 Mai 2024

Votati articolul "Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X