email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi

Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi
case de marcatdecont de TVA precompletatro e-transport

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat saptamana trecuta ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta cu masuri de digitalizare. Este vorba despre OUG nr. 43/2024 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 409 din 30 aprilie 2024), care aduce modificari referitoare la casele de marcat, sistemul RO e-Transport si taxarea marilor averi. Aflati, mai jos, care sunt noutatile!

E-case de marcat fiscale

"Guvernul a aprobat in sedinta ordinara proiectul de ordonanta de urgenta care impune o serie de masuri pe linia continuarii proiectelor de digitalizare si a conformarii voluntare pentru contribuabili. Avem, in acest fel, trei categorii de masuri principale. Este o prima masura referitoare la e-case de marcat fiscale. Dupa cum stim, in sistemul national sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale si, in scopul conformarii voluntare, structura sistemului de informatii a raportarilor zilnice intre contribuabili si ANAF va fi una care va contine si elemente de identitate optionala pentru cumparatori.

Practic, ne pregatim pentru proiectul care va insemna declaratia unica digitala, pe care o vom implementa, in perioada urmatoare, ca o continuare a masurilor pe care le avem in domeniul digitalizarii. Asadar, odata aprobata aceasta ordonanta, vom avea un sistem complet de informatii pentru ceea ce inseamna raportarea datelor financiare de catre contribuabil, dar si un fundament mai complet pentru modulele antifrauda pe care le avem in lucru si pe care intentionam sa le operationalizam incepand cu data de 1 iunie, pentru a trece la o alta modalitate de management a riscului fiscal.", a explicat ministrul Finantelor.

e-Transport: Nu va mai fi aplicata masura confiscarii bunurilor, ci doar sistemul de amenzi

"A doua categorie de masuri care a fost aprobata tot astazi este pe linia proiectului si actiunilor de digitalizare pe e-transport. Pentru cei care au uitat sau pentru cei care au omis sa obtina codul UIT pentru declaratia de e-Transport, dar bunurile sunt inregistrate in evidentele contabile, vom renunta la masura confiscarii acestor bunuri si vom aplica doar sistemul de amenzi pe care il avem pentru ceea ce inseamna abaterile contraventionale in domeniul declaratiei de e-Transport.", a adaugat Marcel Bolos.

Aplicarea taxei pe marile averi, amanata pana la 30 septembrie

"Cea de-a treia categorie de masuri este cea referitoare la marile proprietati, marile averi, al caror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. S-a aprobat amanarea acestui termen pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor. Dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. In acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, asa cum am mentionat, s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024.

In acest context, proiectele pentru ceea ce inseamna digitalizarea ANAF continua. Dupa cum se cunoaste, modulul e-Factura este functional si operational cu data de 1 ianuarie si i-am aplicat o serie de imbunatatiri de-a lungul timpului, ca urmare a observatiilor pe care le-am primit de la mediul de afaceri; am dezvoltat, de asemenea, un parteneriat cu mediul de afaceri pentru a imbunatati functionarea modulului e-Factura.", a mai declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, la finalul sedintei de Guvern de saptamana trecuta.

Din iulie va fi introdus decontul de TVA precompletat

"De asemenea, cu data de 1 iulie pentru termenul scadent al taxei pe valoarea adaugata din luna iulie vom introduce decontul de TVA precompletat, scopul acestei masuri fiind de a reduce gap-ul de TVA pe care il avem - estimat din calculele Comisiei Europene - la peste noua miliarde de euro, din care 40% provine din achizitiile intracomunitare. De asemenea, in continuarea masurilor de digitalizare, modulul e-Transport si instalarea scannerelor in vami, impreuna cu sigiliul electronic al marfurilor, fac parte din pachetul de masuri de digitalizare, tocmai pentru a obtine o cat mai buna colectare a veniturilor incasate la bugetul de stat.

Dupa cum stiti, pentru primul trimestru, veniturile planificate in valoare de 99 de miliarde de lei au fost in intregime realizate de catre ANAF si acum asteptam inchiderea lunii aprilie. Iar, pana la aceasta data, va pot confirma ca am trecut de luna aprilie de suma de 45 de miliarde de lei incasari la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, respectiv bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Este o suma record care urmeaza sa fie definitivata in zilele urmatoare si este efectul aplicarii Legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetara a Romaniei. Iar, in acest context, procesul de consolidare fiscala pe care l-am initiat si care este in implementare in momentul de fata, are in vedere, ca fundament, atat masurile de digitalizare, cat si masurile care au fost aprobate prin Legea 296, in septembrie 2023. Acestea sunt masurile aprobate astazi in sedinta de guvern."

Sursa: gov.ro


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcatdecont de TVA precompletatro e-transport


Data aparitiei: 07 Mai 2024

Votati articolul "Noutati privind casele de marcat, RO e-Transport si taxarea marilor averi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

    • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

  • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

    • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

  • Procedura de inventariere in SAGA

    • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

  • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

    • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X