Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cota de impozit pentru persoanele cu venituri a caror sursa nu a fost identificata creste din 1 iulie de la 16% la 70%

Data aparitiei: 13 Mai 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cota de impozit pentru persoanele cu venituri a caror sursa nu a fost identificata creste din 1 iulie de la 16% la 70%

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii-persoane fizice care realizeaza venituri a caror provenienta nu poate fi dovedita , ca prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost adusa o modificare importanta constand in majorarea cotei de impozitare la 70%.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face incepand cu data de 1 iulie 2024 si se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.

Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se vor impune cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.

In prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror sursa nu a fost identificata este de 16 %, doar cu 6 % mai mult decat cota standard impusa contribuabililor corecti, fapt care nu este de natura a conduce la echitatea impunerii si conformarea voluntara. Sanctionarea activitatilor neinregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferentele din zona evaziunii
fiscale.

Ca urmare, pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legale ( 1 iulie 2024), in vederea conformarii, contribuabilii au oportunitatea de a-si declara veniturile si de a-si plati obligatiile fiscale aferente acestora, evitand situatia incadrarii acestora in categoria de risc fiscal, cu consecinta impunerii cu o cota de impozitare majorata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora.

Baza legala:


- Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X