email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Transport: 10 recomandari pentru a evita amenzile

e-Transport: 10 recomandari pentru a evita amenzile
e-transportsanctiuni e-transporte-facturacodul uit
Dupa cum stiti, de la 1 iulie au intrat in vigoare amenzile pentru nerespectarea obligatiilor (destul de dificile) privind codul UIT in transporturile internationale de bunuri, amenzi care pot ajunge la 100.000 lei! Pe langa aceste amenzi, poate fi dispusa si masura confiscarii. In continuare, va propunem 10 recomandari in vederea evitarii amenzilor exorbitante.
 
1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand intentionati sa obtineti un cod UIT este sa verificati daca aveti calitatea de utilizator al sistemului (persoana obligata sa obtina cod UIT) pentru operatiunea respectiva. Utilizatorii sunt mentionati la art 8 (pentru transportul de produse cu risc fiscal, atat intern cat si extern), respectiv la art 8_1 in cazul transporturilor rutiere internationale de bunuri (indiferent de categoria de risc fiscal).

2. Pentru operatiunile interne verificati cu atentia lista produselor cu risc fiscal pentru care este obligatorie obtinerea codului UIT (este prevazuta in Ordinul ANAF 802/20220. Exista un proiect de ordin pe site-ul ANAF prin care se prevede extinderea acestei liste.
 
Lucrarea "Fiscalitatea sub amenintarea amenzilor" scoate in evidenta aspectele controversate, riscurile si, mai ales, ceea ce ii intereseaza pe inspectorii fiscali cu ocazia controalelor, va arata procedura corecta care trebuie parcursa, cum puteti evita greselile si cum le puteti corecta in cazul in care deja le-ati savarsit.
 
3. Daca produsele transportate sunt cu risc fiscal ori fac obiectul unor transporturi rutiere internationale de bunuri, informati-va la operatorul de transport despre categoria de vehicul cu care vor fi transportate bunurile. In cazul transporturilor cu autovehicule avand o masa maxima tehnic admisibila mai mica de 2,5 tone, nu este obligatorie obtinerea codului UIT.

4. Daca bunurile transportate sunt cu risc fiscal ridicat sau daca fac obiectul monitorizarii prin prisma transporturilor rutiere internationale de bunuri si sunt transportate cu un autovehicul avand o masa maxima tehnic admisibila mai mare de 2,5 tone, urmatorul pas este verificarea celor doua conditii, care nu sunt cumulative (fie cantitatea transportata este mai mare de 500 kg, fie valoarea bunurilor transportate este mai mare de 10.000 lei).

5. Obtineti codul UIT in timp util. Pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.  

6. Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri,

7. Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.

8. In cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite in acest sens prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, utilizatorii au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri.

9. Codul UIT astfel obtinut trebuie sa fie pus la dispozitia operatorului de transport rutier, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
 
10. In situatia in care, la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania, la locul de import, la punerea in miscare a vehiculului de transport incarcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfasurarii transportului, Sistemul RO e-Transport nu este functional, obligatia de declarare se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
 
Perioadele de nefunctionare a Sistemului RO e-Transport vor fi publicate pe paginile de internet ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.
 
 
Foto: pexels.com

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-transportsanctiuni e-transporte-facturacodul uit


Data aparitiei: 10 Iulie 2024

Votati articolul "e-Transport: 10 recomandari pentru a evita amenzile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Achizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?

    • O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsu...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

    • Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica. Ce sunt dividendele Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura. e-Factura: modificari...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X