2. Pentru operatiunile interne verificati cu atentia lista produselor cu risc fiscal pentru care este obligatorie obtinerea codului UIT (este prevazuta in Ordinul ANAF 802/20220. Exista un proiect de ordin pe site-ul ANAF prin care se prevede extinderea acestei liste.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
4. Daca bunurile transportate sunt cu risc fiscal ridicat sau daca fac obiectul monitorizarii prin prisma transporturilor rutiere internationale de bunuri si sunt transportate cu un autovehicul avand o masa maxima tehnic admisibila mai mare de 2,5 tone, urmatorul pas este verificarea celor doua conditii, care nu sunt cumulative (fie cantitatea transportata este mai mare de 500 kg, fie valoarea bunurilor transportate este mai mare de 10.000 lei).
5. Obtineti codul UIT in timp util. Pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
6. Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri,
7. Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.
8. In cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite in acest sens prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, utilizatorii au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri.
9. Codul UIT astfel obtinut trebuie sa fie pus la dispozitia operatorului de transport rutier, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.