Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-Transport: 10 recomandari pentru a evita amenzile

Data aparitiei: 10 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Transport: 10 recomandari pentru a evita amenzile
e-transportsanctiuni e-transporte-facturacodul uit
Dupa cum stiti, de la 1 iulie au intrat in vigoare amenzile pentru nerespectarea obligatiilor (destul de dificile) privind codul UIT in transporturile internationale de bunuri, amenzi care pot ajunge la 100.000 lei! Pe langa aceste amenzi, poate fi dispusa si masura confiscarii. In continuare, va propunem 10 recomandari in vederea evitarii amenzilor exorbitante.
 
1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand intentionati sa obtineti un cod UIT este sa verificati daca aveti calitatea de utilizator al sistemului (persoana obligata sa obtina cod UIT) pentru operatiunea respectiva. Utilizatorii sunt mentionati la art 8 (pentru transportul de produse cu risc fiscal, atat intern cat si extern), respectiv la art 8_1 in cazul transporturilor rutiere internationale de bunuri (indiferent de categoria de risc fiscal).

2. Pentru operatiunile interne verificati cu atentia lista produselor cu risc fiscal pentru care este obligatorie obtinerea codului UIT (este prevazuta in Ordinul ANAF 802/20220. Exista un proiect de ordin pe site-ul ANAF prin care se prevede extinderea acestei liste.
 
Lucrarea "Fiscalitatea sub amenintarea amenzilor" scoate in evidenta aspectele controversate, riscurile si, mai ales, ceea ce ii intereseaza pe inspectorii fiscali cu ocazia controalelor, va arata procedura corecta care trebuie parcursa, cum puteti evita greselile si cum le puteti corecta in cazul in care deja le-ati savarsit.
 
3. Daca produsele transportate sunt cu risc fiscal ori fac obiectul unor transporturi rutiere internationale de bunuri, informati-va la operatorul de transport despre categoria de vehicul cu care vor fi transportate bunurile. In cazul transporturilor cu autovehicule avand o masa maxima tehnic admisibila mai mica de 2,5 tone, nu este obligatorie obtinerea codului UIT.

4. Daca bunurile transportate sunt cu risc fiscal ridicat sau daca fac obiectul monitorizarii prin prisma transporturilor rutiere internationale de bunuri si sunt transportate cu un autovehicul avand o masa maxima tehnic admisibila mai mare de 2,5 tone, urmatorul pas este verificarea celor doua conditii, care nu sunt cumulative (fie cantitatea transportata este mai mare de 500 kg, fie valoarea bunurilor transportate este mai mare de 10.000 lei).

5. Obtineti codul UIT in timp util. Pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.  

6. Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri,

7. Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.

8. In cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite in acest sens prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, utilizatorii au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri.

9. Codul UIT astfel obtinut trebuie sa fie pus la dispozitia operatorului de transport rutier, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
 
10. In situatia in care, la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania, la locul de import, la punerea in miscare a vehiculului de transport incarcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfasurarii transportului, Sistemul RO e-Transport nu este functional, obligatia de declarare se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
 
Perioadele de nefunctionare a Sistemului RO e-Transport vor fi publicate pe paginile de internet ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.
 
 
Foto: pexels.com





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X