Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]

Data actualizarii: 25 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]

ANAF a elaborat un ghid despre stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine. Asadar, o persoana juridica straina este considerata rezidenta fiscal in Romania daca locul de exercitare a conducerii efective este in Romania. Daca o persoana juridica straina este considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri la care Romania este parte, rezidenta acestei persoane se va stabili potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri.

 

Completarea si depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Completarea si depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale

In vederea stabilirii rezidentei fiscale in Romania, persoana juridica straina completeaza si depune formularul Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine cu locul conducerii efective in Romania

Chestionarul se regaseste pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili,
subsectiunea Declararea obligatiilor fiscale, rubrica Toate formularele, cu explicatii
In prezent, Chestionarul se depune la registratura organului fiscal central competent sau se poate transmite prin posta, cu confirmare de primire.

Documentele justificative

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Documentele justificative

Persoana juridica straina are obligatia de a anexa la Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine cu locul conducerii efective in Romania urmatoarele documente justificative:

- copia legalizata insotita de traducerea autorizata a deciziei/hotararii actionarilor/ asociatilor/fondatorilor/membrilor consiliului de administratie/directorilor executivi ai persoanei juridice straine cu privire la stabilirea locului conducerii efective in Romania;

- copia legalizata insotita de traducerea autorizata a actului constitutiv actualizat al persoanei juridice straine;

- copia legalizata a extrasului de la Registrul Comertului sau organismului similar din statul strain in care este inregistrata persoana juridica straina, din care rezulta actionariatul si aportul acestuia in capitalul persoanei juridice straine; orice modificari ulterioare se comunica organului fiscal central competent in termen de 45 de zile calendaristice de la data producerii lor;

- copia documentului sau actului privind utilizarea spatiului din Romania unde se va exercita efectiv conducerea persoanei juridice straine;



- copia legalizata insotita de traducerea autorizata a contractelor incheiate cu directorii executivi/membrii consiliului de administratie ai persoanei juridice straine avand locul conducerii efective in Romania.

Limba oficiala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Limba oficiala

Limba oficiala in administratia fiscala este limba romana. Documentele justificative care se depun la organul fiscal intr-o limba straina, trebuie sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati de Ministerul Justitiei, in conditiile legii.
Daca la organul fiscal se depun documente justificative, certificate sau alte inscrisuri intr-o limba straina, pentru care nu exista traducatori autorizati, organul fiscal solicita ca acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana efectuate sau certificate de o ambasada/oficiu consular al statului in a carui limba oficiala a fost emis documentul respectiv.

Documentele justificative, certificatele sau inscrisurile redactate intr-o limba straina depuse fara respectarea obligatiei de a prezenta traducerea autorizata a acestora nu se iau in considerare de organul fiscal daca acesta a solicitat traducerea in limba romana iar contribuabilul/platitorul nu s-a conformat solicitarii.

Notificarea emisa de organul fiscal ca urmare a depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Notificarea emisa de organul fiscal ca urmare a depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale

Organul fiscal central competent, tinand cont de datele inscrise in Chestionar, de situatia concreta a persoanei juridice straine, de documentatia prezentata si luand in considerare prevederile Codului fiscal, stabileste si notifica persoana juridica straina, in termen de 30 de zile de la depunerea formularului, daca indeplineste sau nu conditia de rezidenta potrivit locului conducerii efective in Romania.

Rectificarea Chestionarului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Rectificarea Chestionarului

Chestionarul se corecteaza/se modifica de catre contribuabilul rezident din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile/documentele actuale nu corespund celor din chestionarul depus anterior, prin depunerea unui chestionar rectificativ.
Chestionarul rectificativ se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile supuse rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de chestionarul initial/anterior.
Organul fiscal central competent emite, in baza Chestionarului rectificativ, o Notificare rectificativa numai in situatia in care sunt modificate datele inscrise in Notificarea initiala/anterioara.

Inregistrarea persoanei juridice straine care indeplineste conditiile de rezidenta potrivit locului conducerii efective in Romania

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Inregistrarea persoanei juridice straine care indeplineste conditiile de rezidenta potrivit locului conducerii efective in Romania

Persoana juridica straina notificata ca indeplineste conditiile de rezidenta potrivit locului conducerii efective in Romania are obligatia sa se inregistreze la organul fiscal central in termen de 30 de zile de la data comunicarii Notificarii.
Inregistrarea se realizeaza prin completarea formularului 016 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania are se depune direct (prin reprezentant legal) sau prin imputernicit.

Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale si, in prezent, se depune la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.

Persoana juridica straina este considerata rezidenta in Romania potrivit locului de exercitare a conducerii efective de la data inregistrarii fiscale la organul fiscal central.
In scopul administrarii creantelor fiscale, organul fiscal central stabileste si inregistreaza, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, un loc al conducerii efective in Romania al unei persoane juridice straine, care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte precizari

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Alte precizari

Persoana juridica straina rezidenta in Romania potrivit locului conducerii efective are si urmatoarele obligatii:
- sa pastreze procesele-verbale ale sedintelor de consiliu si ale adunarilor actionarilor/asociatilor;
- sa conduca si sa pastreze in Romania evidenta contabila, respectiv sa intocmeasca situatiile financiare conform legislatiei contabile din Romania;
- sa se inregistreze ca platitor de impozit pe profit;
- sa isi mentina rezidenta in Romania pe o perioada de cel putin un an fiscal.

Stabilirea rezidentei in Romania de catre o persoana juridica straina nu trebuie sa aiba la baza aranjamente artificiale in scopul reducerii impozitelor care ar fi trebuit sa fie platite in statul strain si nu trebuie sa creeze oportunitati de neimpozitare sau de impozitare mai scazuta in Romania, inclusiv prin aranjamente de utilizare a conventiilor fiscale incheiate de Romania, numai
in scopul evitarii platii impozitelor in beneficiul direct sau indirect al unor rezidenti din terte jurisdictii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X