Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Deducere TVA: Prevederi actuale si un exemplu practic pentru o mai buna intelegere

Data actualizarii: 28 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deducere TVA: Prevederi actuale si un exemplu practic pentru o mai buna intelegere
deducere tvatva la incasaretaxare inversa

TVA este, de departe, subiectul fiscal care beneficiaza de cea mai stufoasa legislatie. Stufoasa, greu de inteles si, pe deasupra, in permanenta schimbare. A lucra cu aceasta legislatie constituie o imensa provocare, este exact ca si cum ai vrea sa asamblezi un puzzle complex, dar ale carui piese nu sunt in fata ta, pe masa, ci ascunse prin toata casa. Iar consecintele sunt cele cunoscute: erori, diferente suplimentare de plata, majorari de intarziere si, desigur, amenzi. 

Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul activitatii economice constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA, face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat.

Sfera de aplicare a dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Sfera de aplicare a dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata

Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, respectiv, pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila.

Sfera de aplicare a dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata este reglementata la art. 297 din Codul fiscal, conform caruia orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.

De asemenea, persoana impozabila are drept de deducere si pentru operatiunile care nu constituie livrare de bunuri reglementate la art. 270, alin. (8) (bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare, bunurile acordate gratuit in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor, bunuri de mica valoare acordate gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare in conditiile stabilite prin normele metodologice) precum si pentru cele care nu constituie prestare de servicii reglementate la art. 271 alin. (5) (prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau in perioada de garantie, in conditiile stabilite prin normele metodologice).

Dreptul de deducere ia nastere:
– pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA normal – la momentul exigibilitatii taxei, cu exceptia situatiei in care furnizorul aplica TVA la incasare, caz in care drepul de deducere este amanat pana la momentul platii;
– pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare – in momentul platii, cu exceptia achizitiilor intracomunitare de bunuri, importurilor si operatiunilor supuse taxarii inverse.

Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica. Detalii aici >>

Exemplu practic

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu practic

Societatea A cumpara materii prime de la Societatea B.

1. Niciuna dintre societati nu aplica sistemul TVA la incasare.

Exigibilitatea taxei – momentul in care A are dreptul sa deduca TVA – este momentul in care B emite factura catre A.

% = 401 „Furnizori“
301       „Materii prime“
4426     „TVA deductibila“

Achizitia se raporteaza:
− in D300 aferenta perioadei in care factura a fost emisa, la randul 24 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%“ si


− in D394 aferenta aceleiasi perioade.

2. Societatea A aplica sistemul TVA la incasare.

Exigibilitatea taxei – momentul in care A are dreptul sa deduca TVA – este momentul in care A achita factura emisa de B.

3. Societatea B aplica sistemul TVA la incasare.

Exigibilitatea taxei – momentul in care A are dreptul sa deduca TVA – este momentul in care A achita factura emisa de B.
     % = 401 „Furnizori“
301           „Materii prime“
4428         „TVA neexigibila“

Achizitia se raporteaza:
− in D300 aferenta perioadei in care factura a fost emisa, dar nu la randurile principale din Decont, ci la sectiunea „Soldul TVA aferenta operatiunilor realizate inclusiv in alte perioade de raportare“, subsec tiunea B „Achizitii de bunuri si servicii realizate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal“ si, in urmatoarele 6 luni de la data facturii, si in sectiunea B1 – daca plata nu se face in acest termen.
− in D394 aferenta aceleiasi perioade.

In luna in care se plateste factura:
                    4426 = 4428
„TVA deductibila“ „TVA neexigibila“ si se raporteaza:
− in D300 la randul 24 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%“;
− in D394 nu se mai raporteaza nimic, factura fiind deja raportata in luna emiterii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X