email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Transport: OUG nr. 41/2022 sanctioneaza declararea unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri

e-Transport: OUG nr. 41/2022 sanctioneaza declararea unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri
ro e-transportcod UITsanctiuni e-transport

Potrivit art. 11 alin. (1) din OUG nr. 41/2022, pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.

e-Transport: atentie la OUG nr. 41/2022!

De asemenea, alin. (3) prevede faptul ca este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.

In acest sens, prevede si art. 13 din acelasi act normativ care reglementeaza regimul sanctionator in materia sistemului RO e-Transport. Astfel, potrivit art. 13 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 41/2022, se sanctioneaza contraventional declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

Modificarea datelor declarate in sistemul RO e-Transport dupa obtinerea codului UIT

In ceea ce priveste modificarea datelor declarate in sistemul RO e-Transport dupa obtinerea codului UIT, art. 4 alin. (1) din Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport aprobata prin OPANAF nr. 2545/2022 prevede ca aceste modificari pot avea loc in perioada celor 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar nu mai tarziu de punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice. Aceste modificari pot fi efectuate cu pastrarea codului UIT initial.

Dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, art. 4 alin. (2) din Procedura contine prevederi doar referitoare la actualizarea informatiilor privind identificarea vehiculului de transport rutier, nu si cu privire la alte date referitoare la transportul rutier.

Cu toate acestea, in cadrul Ghidului de intrebari si raspunsuri referitoare la sistemul RO e-Transport elaborat de ANAF este analizata situatia in care sunt identificate faptic diferentele la receptie de catre beneficiar fata de cantitatile confirmate de catre expeditor si daca in fapt aceste diferente sunt sanctionate. Astfel, asa cum am precizat si mai sus, OUG nr. 41/2022 sanctioneaza declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

e-Transport: cum procedam cand NU este receptionata intreaga cantitate de bunuri comandate

Atentie! In situatia in care la receptie sunt constatate cantitati diferite in raport de cele comandate sau cand nu este receptionata intreaga cantitate de bunuri comandate, beneficiarul va trebui sa selecteze in zona Confirmare transport din aplicatia RO e-Transport optiunea Confirmat partial sau Infirmat, dupa caz, cu posibilitatea de a mentiona cauza in campul de date Comentariu confirmare, tinand cont de modificarile intervenite in raport cu datele declarate initial.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cat de sigur sunteti ca intelegeti si aplicati perfect litera legii?


Cele mai des intalnite si mai controversate probleme generate de calculul, declararea si plata obligatiilor fiscal-contabile ce va revin, sunt rezolvate acum pentru dvs. in deplina conformitate cu cerintele noului Cod Fiscal.

Lucrarea 60 de probleme fiscal-contabile, explicate si solutionate supune atentiei dvs. cele mai frecvent intalnite probleme din activitatea fiscal-contabila zilnica structurate in 5 domenii principale:
1. TVA
2. Impozitul pe venit
3. Impozitul pe profit
4. Contabilitate
5. Monografii contabile

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ro e-transportcod UITsanctiuni e-transport


Data aparitiei: 29 Mai 2024

Votati articolul "e-Transport: OUG nr. 41/2022 sanctioneaza declararea unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X