Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-Transport: Amenzile pentru lipsa monitorizarii GPS au fost amanate pana la 31 decembrie 2025

Data aparitiei: 29 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Transport: Amenzile pentru lipsa monitorizarii GPS au fost amanate pana la 31 decembrie 2025
e-transportsanctiuni e-transportamenzi e-transportmonitorizare GPS

Desi sistemul e-Transport a introdus inca din decembrie 2023 obligativitatea monitorizarii in timp real a transporturilor rutiere de bunuri prin GPS, sanctionarea nerespectarii acestei masuri nu a fost pusa in aplicare efectiv pana acum. Dupa mai multe termene anuntate si apoi amanate, autoritatile au decis, prin OUG nr. 29/2025 (publicata in Monitorul Oficial si in vigoare din 24 aprilie), suspendarea aplicarii amenzilor pana la sfarsitul anului 2025.

Suspendarea aplicarii amenzilor pana la sfarsitul anului 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Suspendarea aplicarii amenzilor pana la sfarsitul anului 2025

Aceasta decizie a fost luata ca urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, care a atras atentia asupra dificultatilor intampinate in procesul de implementare si testare a noilor cerinte tehnologice ale sistemului. Guvernul justifica amanarea prin necesitatea de a oferi contribuabililor un interval de timp adecvat pentru adaptare, de a preveni eventuale blocaje la punctele de trecere a frontierei in contextul integrarii in spatiul Schengen si de a evita perturbarea activitatii firmelor din sectorul transporturilor.

"Prin Ordonanta de Urgenta adoptata se prelungeste, pana la 31 decembrie 2025, perioada in care se suspenda stabilirea drept contraventie si sanctionarea nerespectarii de catre operatorul de transport rutier, respectiv de catre conducatorul vehiculului de transport, a obligatiilor referitoare la:
– echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie prin satelit;
– asigurarea transferului datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport si, respectiv, de pornire/oprire a dispozitivului de pozitionare.

In practica au fost intampinate probleme din perspectiva preluarii coordonatelor GPS de la transportatori, generate de multitudinea de solutii tehnice folosite de catre acestia.
In aceste conditii, pentru a oferi timpul necesar adaptarii si implementarii solutiilor tehnologice, a fost prelungita pana la sfarsitul acestui an perioada in care nu vor fi stabilite contraventii si nu vor fi aplicate sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor mentionate anterior,” se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ce presupune monitorizarea GPS?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce presupune monitorizarea GPS?

Pentru a respecta cerintele e-Transport, autovehiculele utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat trebuie:

  • sa fie dotate cu sisteme proprii de localizare prin GPS, ale caror date pot fi preluate automat de sistemul ANAF; sau
  • in lipsa unui astfel de sistem, sa utilizeze un telefon mobil cu aplicatia e-Transport instalata, aplicatie care transmite in timp real pozitia vehiculului prin satelit.

Aplicatia mobila poate fi descarcata gratuit din Google Play (pentru Android) si App Store (pentru iOS). Un ghid oficial de utilizare a fost publicat de Ministerul Finantelor pentru a sprijini utilizatorii in procesul de instalare si operare.

Sanctiuni e-Transport

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Sanctiuni e-Transport

Obligatii prevazute de OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport:

Art. 8^2

(1) Operatorul de transport rutier este obligat sa asigure transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.

Art. 8^3

In cazul unui transport de bunuri prevazut la art. 1 alin. (2) conducatorul vehiculului de transport are obligatia sa porneasca dispozitivul de pozitionare inainte de inceperea transportului pe teritoriul national, respectiv sa opreasca dispozitivul de pozitionare numai dupa livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul national sau dupa parasirea teritoriului national.

Sanctiunile prevazute sunt considerabile: intre 10.000 si 50.000 lei pentru persoane fizice si intre 20.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice, in cazul transportatorilor; respectiv intre 5.000 si 10.000 lei pentru conducatorii auto care nu respecta obligatia de utilizare a dispozitivului GPS.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

In contextul noii amanari, transportatorii castiga un ragaz important pentru a se adapta cerintelor sistemului e-Transport, insa aceasta decizie scoate in evidenta o problema mai ampla: lipsa de coerenta si de predictibilitate in aplicarea legislatiei.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X