Taxe si Impozite Actual: newsletter de atitudine fiscal-contabila!
Perioada fiscala pentru TVA. Obligatii declarative
Anul 2009 vine cu obligatii declarative din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata in functie de cifra de afaceri obtinuta.
1. Ce reprezinta perioada fiscala?
Din punctul de vedere al taxei, perioada fiscala reprezinta perioada pentru care avem obligatia de a depune deconturile de TVA la organul fiscal competent si implicit perioada pentru care se efectueaza platile privind TVA.
2. Care este perioada fiscala?
Din punctul de vedere al taxei, perioada fiscala este:
- luna calendaristica pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care a depasit plafonul de 100.000 euro;
- trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care nu a depasit plafonul de 100.000 euro;
- semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
- anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum sase luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Important!

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea Verde a Contabilitatii

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In vederea utilizarii ca perioada fiscala a semestrului sau anului calendaristic, trebuie sa obtinem aprobarea organului fiscal. In acest sens, este necesar sa depunem o cerere justificata la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea.
Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 de euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru 31 decembrie al anului precedent.
Cursul de schimb la 31 decembrie 2008 este de 3,9852 lei/euro.
3. Ce se intampla in cazul in care ne inregistram in cursul anului?
In cazul in care ne inregistram in cursul anului trebuie sa declaram, cu ocazia inregistrarii in scopuri de TVA, cifra de afaceri pe care preconizam sa o realizam in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. In anul inregistrarii, vom depune deconturile astfel:
- lunar, daca cifra de afaceri estimata depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic;
- trimestrial, daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic.
In anul urmator inregistrarii, perioada fiscala va fi:
- luna calendaristica daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul de 100.000 euro;
- trimestrul calendaristic daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, nu depaseste plafonul de 100.000 euro.
4. Declaram modificarile
Important!
Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni. In acest sens trebuie sa completam formularul Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010).
5. Cand notificam Fiscul?
Atentie!
Persoana impozabila care are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata.
Concluzie
- persoanele impozabile care in anul 2008 au avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si au depus deconturi de TVA trimestrial, pentru care cifra de afaceri obtinuta sau, dupa caz, recalculata a anului 2008 este mai mica de 100.000 euro, isi vor mentine pentru anul 2009 aceeasi perioada fiscala, avand insa obligatia sa depuna o notificare in care vor mentiona cifra de afaceri din anul precedent obtinuta sau, dupa caz, recalculata;
- persoanele impozabile care in anul 2008 au avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si au depus deconturi de TVA trimestrial, pentru care cifra de afaceri obtinuta sau, dupa caz, recalculata a anului 2008 este mai mare de 100.000 euro, vor depune declaratia de mentiuni in vederea modificarii vectorului fiscal;
- persoanele impozabile care in anul 2008 au avut ca perioada fiscala luna calendaristica si au depus deconturi de TVA lunar, pentru care cifra de afaceri obtinuta sau, dupa caz, recalculata a anului 2008 este mai mica de 100.000 euro, vor depune declaratia de mentiuni in vederea modificarii vectorului fiscal.
Acte normative aplicabile:
Art. 1561 alin. (1), (3), (5) si (6), art. 1562 alin. (1) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal Art. 77 din Codul de procedura fiscala Pct. 80 alin. (1) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal Pct. 2 la cap. 1 Depunerea cererii si a documentelor justificative din Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 257/2007
Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs.
Descarcati gratuit
numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.