email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering

firma de cateringorganizarea contabilitatii

Multumim Revistei Romane de Monografii Contabile

conf. dr. Cristina Nicolaescu

Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering

Ca afacere, cateringul poate fi definit ca fiind activitatea de furnizare a mancarurilor (meniurilor de tip catering) si a altor servicii auxiliare comandate de catre client si menite sa satisfaca o gama variata de preferinte ale consumatorilor.

Afacerile de tip catering se pot dezvolta:

 • fie prin extinderea activitatilor de alimentatie publica deja existente cu functiuni de distributie a unor meniuri la domiciliul clientului,
 • fie doar prin dezvoltarea unitatii de preparare (a bucatariei) si a sistemului de distributie la domiciliul clientului cu sau fara implicarea in organizarea unor evenimente.

Din aceasta definitie rezulta ca, din punct de vedere contabil, in cadrul activitatii de catering vom intalni:

 • atat activitati de vanzare de bunuri (marfuri sau produse finite),
 • cat si activitati de servicii.

Ca urmare, in contabilizarea operatiilor la o astfel de firma putem regasi fluxuri contabile aferente tuturor celor 3 tipuri de activitati: productie, comert si prestari de servicii. Pentru a inregistra corect aceste fluxuri, primul pas este sa identificam in care din aceste categorii se incadreaza operatiile derulate, pentru a putea folosi structurile contabile corespunzatoare.

ATENTIE

Pentru a putea departaja fluxurile economice ce apartin activitatii de comert, de cele care apartin activitatii de productie, trebuie sa avem in vedere faptul ca in activitatea de comert nu se formeaza o valoare noua de intrebuintare, pe cand in activitatea de productie se creeaza un produs nou, diferit de cel initial.

Cu alte cuvinte, in cazul in care firma vinde produse pe care le-a cumparat de la furnizori in aceeasi stare (cum ar fi, sucuri, dulciuri, paine), acestea vor fi recunoscute ca si marfuri in contul 371 ĄMarfuriĒ. Cheltuielile generate vor fi inregistrate in 607 ĄCheltuieli privind marfurileĒ. Veniturile obtinute din vanzarea acestor produse se vor inregistra in contul 707 ĄVenituri din vanzarea marfurilorĒ. De obicei evidenta bunurilor din aceasta categorie se tine la pret de vanzare cu amanuntul, inclusiv TVA. Ca urmare, se vor utiliza si structurile contabile 378 ĄDiferente de pret la marfuriĒ pentru adaosul comercial si 4428 ĄTVA neexigibilaĒ.

Prepararea mancarurilor se asimileaza activitatii de productie. In consecinta, materialele achizitionate pentru producerea mancarurilor se inregistreaza in 301 ĄMaterii primeĒ sau 3021 ĄMateriale auxiliareĒ, dupa caz.

Pe baza de retetar se stabileste consumul si apoi costul de productie pentru fiecare tip de mancare, care se inregistreaza in contul 345 ĄProduse finiteĒ.

Datorita specificului activitatii, contul 345 ĄProduse finiteĒ nu va prezenta sold la sfarsitul perioadei.

La livrarea produselor catre clienti se descarca gestiunea de produse finite la cost de productie calculate.

Dintre metodele de evaluare a stocurilor la iesire, se poate utiliza orice metoda, deoarece decalajul in timp intre momentul obtinerii produselor si momentul vanzarii este foarte mic. Se recomanda totusi folosirea metodei preturilor standard. Aplicarea acestei metode presupune stabilirea unor costuri de productie standard pentru fiecare tip de mancare.

In perioadele in care fluctuatia preturilor este mare, aceste costuri se pot stabili lunar, pornind de la costurile efective ale lunii anterioare. In conditii de stabilitate monetara, costurile standard se pot stabili la intervale mai mari de timp. Folosirea acestei metode presupune utilizarea contului 348 ĄDiferente de pret la produse finiteĒ in care se inregistreaza diferentele in plus sau minus intre costul standard si costul efectiv.

Eliberarea materiilor prime din depozit, in bucatarie se efectueaza prin bonurile de consum care sunt completate in baza cererilor de comanda eliberate de bucatarul sef, avand la baza meniul. Atat in cererea de comanda, cat si in bonul de consum, se indica denumirea completa a produselor, sortimentul si cantitatea in unitati de masura corespunzatoare.

Ceva mai complicata este evidenta lipsurilor. Pentru o examinare mai profunda, vom imparti minusurile in urmatoarele categorii:

 • lipsuri si pierderi ce se incadreaza in limita normelor de perisabilitate naturala;
 • lipsuri peste limita normelor de perisabilitate naturala;
 • lipsuri pentru care exista posibilitatea compensarii cu eventualele surplusuri constatate.

Atat lipsurile din prima categorie, cat si cele din categoria a doua se inregistreaza cu ajutorul formulei contabile:

                    601                   =                        301
¬†¬† ĄCheltuieli privind materiile primeĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMaterii primeĒ

Lipsurile peste limitele normale de perisabilitate se imputa gestionarului la pret de imputare, plus TVA, utilizandu-se contul 4282 ĄAlte creante in legatura cu personalulĒ. Lipsurile constatate se trec pe cheltuieli, indiferent daca se cunoaste sau nu vinovatul.

In cazul lipsurilor din ultima categorie, se face compensarea intre o categorie de stoc si cealalta, prin debitarea stocului care lipseste si creditarea celui la care s-au constatat plusuri.

O alta problema, destul de importanta, consta in constituirea si inregistrarea ajustarilor pentru deprecieri necesare pentru a acoperi pierderile in limitele perisabilitatilor naturale.

Luand in consideratie faptul ca:

 • perisabilitatile naturale, in limitele normelor, sunt constatate doar in timpul efectuarii inventarierii, iar
 • perioada intre inventarieri poate fi de un an,
  este necesar ca, in unitatile de catering, in perioada dintre inventarieri, sa se calculeze ajustari pentru deprecieri privind pierderile de materii prime, materiale consumabile, marfuri si produse finite in limitele perisabilitatilor naturale.

In acest scop, se utilizeaza conturile din grupa 39 ĄAjustari pentru deprecierea stocurilorĒ, 6814 ĄCheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulanteĒ si 7814 ĄVenituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulanteĒ.
Prestarile de servicii pot sa apara in situatia in care firma este solicitata sa organizeze diverse evenimente (de exemplu, nunti, botezuri, zile de nastere, evenimente festive la nivelul firmelor, petreceri, cocktail-uri, receptii, inaugurari de sedii si sucursale, prezentari de moda).

ATENTIE

Exista firme care se ocupa doar de organizarea de evenimente si care colaboreaza cu firmele de catering pentru asigurarea produselor culinare.

In cazul in care firma de catering organizeaza si evenimente, se factureaza separat serviciul efectiv de organizare, cuantificandu-se manopera in functie de amploarea evenimentului. In acest caz, veniturile realizate se inregistreaza in creditul contului 704 ĄVenituri din prestari serviciiĒ.

Pentru exemplificare, vom prezenta in continuare inregistrarea in contabilitate a catorva operatii specifice unei firme de catering.

EXEMPLU

Consideram o firma de catering, cod CAEN 562 ĄActivitati de alimentatie (catering) pentru evenimente si alte servicii de alimentatieĒ, din cadrul grupei 56 ĄRestaurant si alte activitati de servicii publiceĒ, care comercializeaza preparate culinare sub forma de meniu (felul I si felul II), ambalat in caserole de unica folosinta si transportat la domiciliul clientului sau la locul de munca al acestuia. De asemenea, la comenzi anticipate se pregatesc si preparate pentru diferite mese festive si receptii. Transportul este inclus in pret.

Operatiile a caror inregistrare o vom analiza sunt:

achizitie de materii prime, materiale auxiliare, marfuri, materiale de ambalat de la furnizori persoane fizice sau juridice;

 • consumul materiilor prime si al materialelor consumabile;
 • obtinere de produse finite;
 • livrarea de produse finite si marfuri;
 • inregistrarea diferentelor de pret la produse finite si marfuri.

Reflectarea in contabilitate

1. Achizitionarea de sucuri de la furnizori persoane juridice, in valoare de 500 lei, TVA 19%. Adaosul comercial practicat de firma la sucuri este 20%. Deoarece evidenta bunurilor de natura marfurilor se tine la pret de vanzare cu amanuntul fara TVA, incarcarea gestiunii de marfa se inregistreaza cu formula:

                     371            =                 %                    600
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMarfuriĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†401¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 500
 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizoriĒ
                                                      378                     100 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄDiferente de pret la marfuriĒ¬†¬†

Se inregistreaza TVA deductibila, conform facturii de la furnizor:

                      4426             =            401                       95
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA deductibilaĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizoriĒ¬† 2. Se achizitioneaza pungi de plastic si caserole pentru mancare in valoare de 700 lei, tacamuri unifolosibile si servetele de 300 lei, TVA 19%.

                        %               =             401                    1.190
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3023¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizoriĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 700¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMateriale pentru ambalatĒ
                       3028                                                      300
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄAlte materiale nestocabileĒ
                       4426                                                      190 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA deductibilaĒ
3. Se achizitioneaza din piata, de la persoane fizice zarzavaturi in valoare de 50 lei, care se achita in numerar.

                       301             =            5311                  50
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMaterii primeĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄCasa in leiĒ¬†NOTA

La achizitionarea de bunuri de la persoane fizice autorizate prin certificatul de producator agricol, se intocmeste borderoul de achizitii. Plata se face prin dispozitie de plata. Dupa achizitionare se face receptia prin nota de receptie si constatare de diferente.

Aceste achizitii pot fi achitate si din avansuri de trezorerie. In aceasta situatie, in locul contului 5311 ĄCasa in leiĒ se va utiliza contul 542 ĄAvansuri de trezorerieĒ. Indiferent de modalitatea folosita, deoarece achitarea se face pe loc si operatia nu este purtatoare de TVA, neexistand o factura, nu se inregistreaza datoria in 401 ĄFurnizoriĒ.

4. Se achizitioneaza carne de pui in valoare de 800 lei, TVA 19%.

                               %         =              401                     95,2
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 301¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizoriĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 80¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMaterii primeĒ
                             4426
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA deductibilaĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 15,25. Se achizitioneaza condimente diverse si otet in valoare de 5 lei, TVA 19%.

                          %           =               401                  5,95
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3021¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizoriĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 5
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMateriale auxiliareĒ
                        4426                                                  0,95 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA deductibilaĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†
 


6. Se dau in consum materiile prime si materialele. Se considera darea in consum in aceeasi zi sau la interval scurt de timp (situatia cel mai des intalnita). Ca urmare, cunoscandu-se valoarea de intrare, se poate aplica metoda identificarii specifice la stabilirea valorii de iesire. Aceasta inseamna: 20 lei pentru un sfert din cantitatea de materie prima cumparata si 2 lei pentru materialele auxiliare.

                        601            =             301                         20
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄCheltuieli cu materiile primeĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMaterii primeĒ¬†

                       6021            =            3021                         2
ĄCheltuieli cu materialele auxiliareĒ¬†¬†¬†¬† ĄMateriale auxiliareĒ
7. Se obtine tocanita de pui. Pentru acest fel de mancare costul prestabilit (pornind de la cheltuielile lunii anterioare) este de 4 lei/portie. Deoarece se obtin 10 portii, incarcarea de gestiune este de forma:

                           345           =                711                 40
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄProduse finiteĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVariatia stocurilorĒ


8. Se livreaza clientilor 4 din cele 10 portii de tocanita. Descarcarea de gestiune se face la costul prestabilit de 4 lei/portie.

                    711                  =                345                  16
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVariatia stocurilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄProduse finiteĒ¬†


NOTA

Deoarece, in general, aceste firme lucreaza pe baza de comenzi, iar la finele zilei nu au stoc de produse finite, se poate inregistra descarcarea de gestiune zilnic, cu toata productia zilei.

Consideram un pret de vanzare: o portie de 6 lei, TVA 19%. La acest pret se adauga valoarea materialelor consumabile (cum ar fi, tacamuri unifolosibile, caserole, servetele). Valoarea acestora se stabileste prin metodele de evaluare la iesire FIFO, LIFO, CMP. In exemplul nostru, sa consideram o valoare de 1 leu pentru aceste materiale. Ca urmare pretul de vanzare creste cu aceasta valoare.

Sa consideram comanda insotita si de o livrare de suc. Sticla de suc a fost achizitionata cu 2,5 lei si se vinde la 3,5 lei.

La livrarea produselor finite, in general, alimentele sunt insotite direct de bonul fiscal pe care este trecuta valoarea de platit de catre client. De aceea vanzarea se inregistreaza direct cu incasarea in numerar.

        5311             =               %                            33,9
¬†¬†¬†¬†¬†ĄCasa in leiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 701¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 24¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†ĄVenituri din vanzarea¬†¬†¬†¬†¬†¬† (pretul de vanzare¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† produselor finiteĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† al mancarii gatite¬†
                                                                    4 portii X 6 lei)
                                             707                                                 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVenituri din¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† vanzarea marfurilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3,5
                                                                    (pretul de vanzare
                                                                          al sucului)
                                             708
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†ĄVenituri din¬†
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†activitati diverseĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 1
                                                                      (pretul de vanzare
                                                                        al materialelor
                                                                 consumabile insotitoare)
                                            4427                              5,4
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA colectataĒ¬†


 
 NOTA
In cazul in care transportul se factureaza separat, se inregistreaza tariful pentru serviciul de transport in creditul contului 704 ĄVenituri din prestari serviciiď.
Se descarca gestiunea de materiale consumabile la costul de achizitie calculat de 0,5 lei si de marfa cu 2,5 lei, diferente de pret de 1 leu.
                  
                  6023        =           3023                0,2 (pentru caserole)
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄCheltuieli cu¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄMateriale de ambalatĒ
¬†¬†¬†¬†¬†¬† materialele de ambalatĒ

 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 6028¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†=¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†3028¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†0,3¬†(pentru tacamuri¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄCheltuieli cu alte¬†¬†¬†¬†ĄAlte materiale consumabileĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† si¬†servetele)
materiale consumabileĒ

        
Pentru marfa:
                     %           =                  371                    3,5 
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 607¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMarfuriĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†2,5¬†
¬†¬†¬† ĄCheltuieli privind marfurileĒ
                    378                                                     1,0 
¬†¬† ĄDiferente de pret la marfuriĒ¬†¬†

ATENTIE
Iata sugestia noastra: in cazul materialelor consumabile, pentru a evita descarcarea din gestiune dupa fiecare iesire sau evidentierea lor pentru descarcarea lunara de gestiune, se poate organiza contabilitatea sintetica si prin metoda inventarului intermitent.
Acest lucru presupune urmatoarele etape:
 • La inceputul lunii, se anuleaza stocul lunii trecute prin trecerea pe cheltuiala.
                   6023          =                                3023
ĄCheltuieli cu materialele de ambalatĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMateriale de ambalatĒ
                    6028          =                                  3028
ĄCheltuieli cu alte materiale consumabileĒ¬†¬†¬† ĄAlte materiale consumabileĒ¬†
 • Achizitiile din cursul lunii se trec direct pe cheltuiala.
                   6023           =                           401
ĄCheltuieli cu materialele de ambalatĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄFurnizoriĒ¬†
                   6028
¬†ĄCheltuieli cu alte materiale consumabileĒ¬†
                   4426
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄTVA deductibilaĒ

 
 • La sfarsitul lunii prin inventariere se stabileste stocul final si se corecteaza cheltuiala perioadei.
                           3023               =                 6023
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄMateriale de ambalatĒ¬†¬†¬†¬† ĄCheltuieli cu materialele de ambalatĒ¬†

                       3028                 =                  6028 

¬†¬†¬†ĄAlte materiale consumabileĒ¬†¬†¬†¬† ĄCheltuieli cu alte materiale¬† consumabileĒ

Operatia se poate inregistra ca mai sus sau invers, dar cu sumele in rosu (pentru a nu denatura rulajele conturilor de cheltuieli).
In situatia in care se livreaza produse finite catre o firma pentru masa angajatilor, acestea se vor factura, creanta inregistrandu-se in debitul contului 4111 ĄClientiď si veniturile Ė in conturile corespunzatoare de venituri, cu TVA colectata aferenta. In acest caz, incasarea creantei se poate face fie in numerar, fie prin virament bancar, in functie de conditiile stipulate in contractul dintre firma de catering si firma beneficiara.
La sfarsitul lunii se calculeaza pretul efectiv al produselor finite si se inregistreaza diferentele de pret.
Sa presupunem pentru produsul nostru: tocanita de pui la un pret efectiv de 4,5 lei/portie. Deoarece in cursul lunii s-au vandut 30 de portii, rezulta o diferenta de pret de 15 lei, adica 30 X (4,5 pret efectiv Ė 4 pret standard).
Fiind o diferenta in plus, nefavorabila, se inregistreaza astfel:
                       348             =                         711             15
¬†¬† ĄDiferente de pret la produse finiteĒ¬†¬†¬† ¬†ĄVariatia stocurilorĒ

 
Diferentele in minus, favorabile se inregistreaza invers.
La sfarsitul perioadei se repartizeaza diferentele de pret asupra produselor finite iesite din gestiune. Deoarece in activitatea de catering nu se lucreaza cu stoc final, repartizarea diferentelor va fi totala, deci cu aceeasi valoare.
                       711             =                       348               15
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVariatia stocurilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄDiferente de pret la produse finiteĒ¬†


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
firma de cateringorganizarea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Iunie 2009


Votati articolul "Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 9 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X