Surprizele impozitului minim sunt departe de a se fi terminat ... Fara nici un suport legal, administratia fiscala pretinde un impozit minim trimestrial microintreprinderilor, indiferent de impozitul platit de catre acestea in celelalte trimestre.
Paradoxal, o microintreprindere va fi obligata sa plateasca nu numai impozitul pe venit dar, in trimestrele in care veniturile vor fi mai mici decat plafonul impus, vor datora si impozitul minim. Asadar, anual, desi achita un impozit situat peste nivelul celui minim, va mai plati suplimentar un impozit forfetar, indiferent de volumul impozitelor achitate.
Societatile care au activitati sezoniere, sau cele care au venituri distribuite inegal in cursul anului, sunt penalizate in raport cu societatile care, trimestrial, realizeaza un venit peste plafonul transformat din anual in trimestrial. Legal, indiferent de tipul de impozit datorat, pe profit sau pe venit, atat conditia de verificare a volumului veniturilor, cat si impozitul minim, sunt stabilite pe o baza anuala. Faptul ca declararea si plata impozitului este trimestriala nu modifica acest caracter anual, subliniat chiar de art. 106 alin. (1) din Codul fiscal.
Ordinul presedintelui ANAF nr. 1290 din 26 iunie 2009 descrie mecanismul concret de determinare a obligatiei de plata, iar Instructiunile de completare a Declaratiei 100 ne obliga sa procedam astfel: la randul 1.1 "Impozit minim" se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare. Acest rand se completeaza numai in cazul in care suma inscrisa la randul 1 "Suma datorata", reprezentand impozit pe veniturile microintreprinderilor, este mai mica decat impozitul minim datorat.
Teoretic, pana in acest moment textul nu iese din sfera prevederilor legale. Interpretarea nelegala apare atunci cand impozitul minim anual se „transforma” in impozit minim trimestrial. Compararea nu se mai face la nivel anual, ci trimestrial, intre impozitul pe veniturile microintreprinderilor si impozitul minim: ori de cate ori, in cadrul fiecarui trimestru, impozitul datorat va fi sub nivelul impozitului minim trimestrial va fi datorat acesta din urma.
Insa platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderii, spre deosebire de platitorii de impozit pe venit, nu determina cumulat, de la inceputul anului, obligatia de plata trimestriala, ci strict pe baza veniturilor realizate in trimestrul de raportare!
Solutia corecta si legala, care trebuia adoptata de catre administratia fiscala, se afla chiar in textul art. 107 alin. (2) din Codul fiscal: doar in situatia in care impozitul datorat de microintreprinderi este mai mic decat impozitul minim anual acestea sunt obligate la plata impozitului la nivelul acestei sume. In interpretarea logica a dispozitiei legale aceasta semnifica, fara echivoc, ca este vorba despre impozitul minim anual si nu trimestrial!
Concluzia este identica si prin aplicarea interpretarii per a contrario a prevederilor alin. (3) al aceluiasi articol: in situatia in care, in primul trimestru, platitorul de impozit pe veniturile microintreprinderii a achitat un impozit peste nivelul impozitului minim anual, nu va mai plati in trimestrele urmatoare si impozitul minim (daca intr-un trimestru nu a mai realizat venit si nu a mai datorat impozit). Aceeasi solutie trebuie sa fie aplicabila si in situatia in care, in trimestrul II datoreaza un impozit, sa spunem de 10 ori mai mare decat impozitul minim, dar in trimestrele urmatoare nu mai obtine venituri, astfel ca impozitul datorat este 0.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
M ecanismul ar trebui, in acelasi timp, reglementat in cuprinsul normelor si pentru situatiile la fel de posibile, in care, in ultimele trimestre ale anului, societatea realizeaza venituri superioare venitului minim anual, in timp ce in primele trimestre, in lipsa veniturilor, a achitat impozitul minim proportional acestor perioade.