Notiuni generale
Drepturile si obligatiile, precum si bunurile care nu pot fi integrate in activele si pasivele unei firme, dar care se utilizeaza la realizarea obiectului de activitate al acesteia, se reflecta in contabilitate prin intermediul conturilor in afara bilantului. Acestea se mai numesc si conturi extrabilantiere sau conturi de ordine si evidenta.
Desi conturile in afara bilantului sunt aproape ignorate in practica, va recomandam sa le folositi si sa le prezentati detaliat in notele explicative la situatiile financiare anuale.
Astfel, situatia financiara prezentata va fi fidela, clara si va reflecta capacitatea reala a firmei de a realiza beneficii economice.
Temeiul legal al utilizarii conturilor extrabilantiere este acela ca Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise (art.11 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata la 18.06.2008).
Functiunea conturilor extrabilantiere este reglementata prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 2.374/2007.
Principalele caracteristici ale conturilor in afara bilantului sunt:
● inregistrarile se efectueaza in partida simpla, adica se reflecta fie prin debitul, fie prin creditul unui singur cont, fara utilizarea de conturi corespondente; SAF-T pentru Contribuabili Mici Manual de politici contabile - Stick USB Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
● isi incep functiunea prin debitare si se descarca prin creditare, indiferent daca subiectul contului este de natura activa (un bun sau o creanta) sau de natura pasiva (un angajament);
● prezinta intotdeauna sold debitor care reflecta valoarea unui bun, a unei creantem sau a unei datorii legate de activitatea economica si financiar-contabila a unei firme;
● rulajele conturilor nu se cuprind in balanta de verificare a conturilor intocmita pentru intreg patrimoniul unei firme deoarece acest fapt ar denatura atat echilibrul bilantier (activ = pasiv), cat si celelalte corelatii bilantiere. Rulajele conturilor se vor cuprinde intr-o balanta speciala a conturilor in afara bilantului avand o structura identica cu cea a balantei de verificare clasice: solduri initiale debitoare, rulaje debitoare/ rulaje creditoare si solduri finale debitoare.
In organizarea evidentei conturilor speciale va recomandam sa utilizati urmatoarele documente contabile:
● registru-jurnal cod 14-1-1
● fise de cont pentru operatii diverse cod 14-6-22
● balanta de verificare sintetica a conturilor de ordine si evidenta.
In situatia in care programul informatic de organizare a contabilitatii financiare nu va permite sa elaborati astfel de documente, va recomandam, de asemenea, sa le intocmiti cu ajutorul programului Excel.