email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli dobanzi

codul fiscaldeductibilitate cheltuieli dobanzi

de Irina Coma, valabil la 16-Feb-2010

Intrebare: Firma are contractate imprumuturi de la persoane fizice in valoare de aproximativ 200.000 lei, la care plateste dobanzi de 10% pe luna raportat la sold.
Intrebari:
1. Sunt deductibile cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate de la persoane fizice (neautorizate) in conditiile in care:
a) soldul mediu al capitalului propriu in anul 2009 a fost de 20.000 lei;
b) soldul mediu al datoriilor catre furnizori a fost de 40.000 lei;
c) soldul mediu al imprumuturilor contractate de firma cu persoana X a fost de 100.000 lei, iar soldul mediu al imprumuturilor contractate de firma cu persoana Y a fost de 100.000 lei;
d) firma are urmatoarea "schema de imprumuturi":
- contracteaza de la persoana X un imprumut de 200.000 lei pe o perioada de 5 luni, dupa care contracteaza de la persoana Y un imprumut de 200.000 lei pe o perioada de 5 luni din care ramburseaza creditul de la persoana X s.a.m.d., astfel incat fiecare dintre cei doi creditori acorda imprumut firmei in cuantum de 200.000 lei pentru perioade de cate 5 luni fiecare.
e) soldul mediu al contului 5311 a fost de aprox. 40.000 lei.
2. Cum se schimba (si daca se schimba) situatia in cazul in care unul/ambii imprumutatori este/sunt asociati/administratori in firma sau rude de grad

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Prevederile Codului fiscal si cele ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu completarile si modificarile ulterioare, stipuleaza, ca regula generala, ca sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

In conformitate cu art. 23 din Codul fiscal, deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor de la alte entitati (respectiv persoane fizice si institutii financiare nebancare) este limitata la:
 
a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 8%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil incepand cu anul 2009. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin Hotarare a Guvernului.
Limitele prevazute mai sus se aplica separat pentru fiecare imprumut.

Notam ca nivelul de deductibilitate in functie de rata dobanzii se aplica altor imprumuturi decat cele obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata, indiferent de perioada de rambursare, respectiv daca este mai mica sau mai mare de 1 an.

Separat de limitarile prezentate mai sus, conform prevederilor Codului fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate trebuie realizate la pretul pietei, pret care ar fi fost stabilit in cazul in care tranzactiile s-ar fi realizat intre persoane independente.

In acest sens, Codul fiscal prevede ca o persoana este afiliata cu o alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
- o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
- o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:
(I) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
(II) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
(III) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad ca in cazul in care tranzactiile efectuate intre persoane afiliate (persoane romane cu persoane nerezidente) nu sunt realizate la pretul pietei, autoritatile fiscale au dreptul sa ajusteze pretul acestor tranzactii pentru scopuri fiscale. De notat ca, in prezent, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad ca autoritatile fiscale romane nu efectueaza reclasificarea evidentelor pentru tranzactiile efectuate intre persoanele afiliate romane.

Prevederile speciale stabilesc ca atunci cand o societate afiliata primeste un imprumut (credit), indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Atunci cand se examineaza dobanda, trebuie luate in considerare elemente precum: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia si valuta implicata, riscurile de schimb si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului. Mai mult, raportarea conditiilor de imprumut trebuie sa aiba in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara, de catre o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb (de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de devize pentru plata la termen, pe cheltuiala imprumutatorului).

Astfel, fata de prevederile legale de mai sus, dvs. acordati deductibilitate cheltuielilor cu dobanzile in functie de nivelurile ratei de referinta a BNR, asigurandu-va totodata ca nivelul de piata al ratei dobanzii la credite echivalente cu cele ale dvs.,  practicat pe piata de persoane independente societatii (puteti lua aici ca si comparabilitate si ratele dobanzilor bancare – prin listarea nivelurilor dobanzii de pe site,etc), este in jurul ratei de 10 % (poate fi si mai mare). Ideea este aceea de a demonstra ca creditarea de catre persoane afiliate s-a efectuat in conditii de piata, si daca se poate si avantajoase (practicand de exemmplu niveluri de dobanda mai mici decat cele practicate pe piata).

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscaldeductibilitate cheltuieli dobanzi


Data aparitiei: 16 Februarie 2010

Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli dobanzi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X