Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Ce dividende declar in declaratia 205: pe cele aferente 2008 sau 2009?

Data actualizarii: 20 Mai 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declaratia 205

 

de Silviu Stoica, valabil la 20-Mai-2010

Intrebare: In declaratia 205 care se depune pana in iunie 2010 se declara dividendele aferente anului 2008 repartizate conform hotararii AGA de aprobare a bilantului la 31.12.2008 in mai 2009 sau dividendele aferente lui 2009 repartizate in 2010? Se declara dividendele repartizate sau cele platite efectiv asociatilor?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: In instructiunile de completare a declaratiei informative 205 se face trimitere la “platile efectuate” in cursul anului catre persoanele fizice (instructiunile pentru coloana 4), ceea ce induce ideea ca numai dividendele platite in cursul anului trebuie declarate pana la data de 30 iunie a anului urmator celui in care au fost platite. Insa in aceleasi instructiuni se face trimitere si la baza de calcul a impozitului, care se determina de platitorul de venit “corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare categorie de venit” si, ca atare, nu trebuie  acordata cuvantului “plati” o importanta decisiva in ceea ce priveste completarea formularului.

De altfel, chiar titlul formularului  de declaratie 205 se refera la impozitul retinut pentru veniturile supuse retinerii la sursa (cum sunt si dividendele) si nicidecum la veniturile incasate efectiv de beneficiari. De aceea, formularul trebuie completat cu dividendele pentru care trebuia retinut impozitul, care pot fi:

   -        dividendele repartizate si achitate pana la sfarsitul anului in care s-a facut repartizarea si pentru care impozitul trebuia retinut in momentul platii si achitat pana la data de 25 a lunii urmatoare platii;

   -        dividendele repartizate si ramase neachitate pana la sfarsitul anului in care s-a facut repartizarea si pentru care impozitul rebuia retinut si achitat pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, conform legislatiei in vigoare pana la data de 31 decembrie 2009.

In concluzie, in declaratia 205 aferenta unui an fiscal se declara dividendele pentru care obligatia retinerii impozitului ia nastere in anul respectiv.

In cazul dvs., in declaratia informativa 205 aferenta anului 2009, cu termen de declarare 30 iunie 2010, se declara dividendele provenind din profitul anului 2008/anilor anterior anului 2008, pentru care hotararea adunarii generale a asociatilor de repartizare a avut loc in anul 2009 si pentru care obligatia retinerii impozitului s-a nascut pe masura platilor efectuate in cursul anului 2009 si/sau pana la data de 31 decembrie 2009, pentru dividendele repartizate in anul 2009, dar ramase neachitate pana la sfarsitul anului.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Dividendele provenind din profitul anului 2009, care au fost repartizate prin hotararea adunarii generale din anul 2010 se vor declara in declaratia informativa aferenta anului 2010, cu termen de declarare 30 iunie 2011.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X