email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de colaborare cu persoane fizice. Lista cu obligatii de plata si declarare

Contract de colaborare cu persoane fizice. Lista cu obligatii de plata si declarare
declaratia 205impozit pe venitdeclaratia 100

Daca firma a incheiat contract de colaborare cu persoane fizice, trebuie sa ia in considerare ca trebuie respectate o serie de cerinte privind plata impozitului pe venit, dar si depunerea unui formular prevazut in legislatie in acest caz. 


Subiectul studiului de caz il reprezinta o societate comerciala cu activitate transporturi rutiere de marfuri. Firma a incheiat contract de colaborare cu doi angajati (soferi). Pentru fiecare candidat recomandat si angajat acestia vor primi un comision. Ce obligatii fiscale si declarative are societatea?

Contract de colaborare cu persoane fizice: raspunsul specialistului

Asemenea venituri obtinute de angajati pot fi incadrate in categoria veniturilor din alte surse de natura celor prevazute la art 114 alin 2 lit g din Codul fiscal:

,,g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

,,In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal’’ (pct 34 alin 2 din norme)’’.

Obligatii de plata si declarare:

  • Impozitul pe venit

Conform art 115 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,,(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute laart. 114alin. (2) lit. l).

(11) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) contribuabilii care obtin venituri din activitatile prevazute laart. 114alin. (2) lit. g), care fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.


(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final’’.

Asadar, societatea in calitate de platitor de venituri este obligata sa ii retina la sursa impozit in cota de 10% asupra venitului brut pe care il va declara in declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii (art 132 alin 1 Cod fiscal). Pana la acesta data, firma are si obligatia platii impozitului retinut, catre bugetul statului.

In aceste conditii, impozitul retinut fiind final, persoanelor fizice (beneficiarii veniturilor) nu le revin nicio alta obligatie declarativa si de plata privind impozitul pe venit.

Alte obligatii declarative pentru societate:

Declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa, cu termen de depunere ultima zi a lunii februarie din anul urmator anului obtinerii veniturilor din alte surse si retinerii impozitului la sursa (art 132 alin 2 Cod fiscal).

Atentie:
Pentru faptul ca persoanele fizice sunt salariate, exista un risc de reincadrare fiscala (art 11 alin 1 Cod fiscal) a acestor venituri, putand fi asimilate unor venituri de natura salariala daca organul fiscal considera ca nu sunt primite urmare a unei activitati de colaborare care sa genereze comisioane, ci o forma mascata de avantaje salariale.
 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga, consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 205impozit pe venitdeclaratia 100


Data aparitiei: 22 Noiembrie 2022

Votati articolul "Contract de colaborare cu persoane fizice. Lista cu obligatii de plata si declarare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X