Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Provizioane pentru facturile neincasate: solutia in vreme de criza

Data actualizarii: 01 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
provizioanefacturi neincasate

 

Peste 80% dintre companiile care au inregistrat profit in 2009 au constituit in bilantul contabil provizioane pentru facturile neincasate, care au crescut exploziv in ultimul an, arata analizele efectuate de R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit. “Anul trecut, criza a adus modificari majore in modul de a actiona al managerilor si actionarilor, care au devenit extrem de atenti si implicati atat in controlul costurilor, cat si in privinta utilizarii tuturor metodelor si instrumentelor legale ce permit reducerea bazei de impozitare si a taxelor. De exemplu, pentru firmele care au inregistrat profit in 2009, provizioanele pentru clientii neincasati au devenit instrumentele vedeta”, a explicat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit.

In anii de crestere economica, managementul era axat prioritar pe cresterea cotei de piata si a veniturilor, insa incepand cu primavara anului trecut, managerii si actionarii au devenit extrem de receptivi la propunerile de a utiliza  provizioanele pentru clientii neincasati, care le scad baza de impunere.

Conform analizelor R&M Audit, dintre provizioanele pentru facturile neincasate constituite la finele anului 2009, doar 60% au fost anulate la sfarsitul primului trimestru al acestui an, ca urmare a achitarii creantelor respective. Termenul mediu de plata a facturilor a crescut semnificativ anul trecut, iar in acest an continua sa aiba aceeasi evolutie.

„In special producatorii intampina greutati foarte mari, termenele ajungand extrem de des sa depaseasca chiar si 120 de zile, dat fiind circuitul prelungit al marfurilor pana la cumparatorul final si al banilor- inapoi pe lant. Provizioanele pentru facturile neincasate pot fi constituite doar dupa ce trec 270 de zile de la scadenta, asa incat adesea impozitul pe profitul aferent a fost deja platit si a afectat cash-flow-ul firmei debitoare.

Reducerea termenului de neplata pentru care se pot constitui aceste provizioane si cresterea procentului din creanta pentru care se pot constitui provizioane ar fi masuri extrem de utile companiilor in perioada actuala, avand in vedere circuitul extrem de dificil al banilor. In plus, in cazul in care creantele se incaseaza, sumele trec de la provizioane la venit, pot fi incluse in baza de impunere, iar impozitul s-ar putea plati pe venituri realizate efectiv”, a mai aratat Serban.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X