Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Modificarea duratei de functionare a mijloacelor fixe - studiu de caz pentru contabili

Data actualizarii: 06 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarea duratei de functionare a mijloacelor fixe - studiu de caz pentru contabili
mijloace fixecatalog mijloace fixeamortizare mijloace fixedurata normala de functionare a mijloacelor fixe

Din punct de vedere fiscal, este posibila modificarea duratei de functionare a unui mijloc fix, din moment ce a inceput amortizarea respectivului activ? Veti observa, conform studiului de caz de mai jos, ca durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

Modificarea duratei de functionare a mijloacelor fixe - studiu de caz

Intrebare: "Societatea noastra amortizeaza mijloacele fixe in baza catalogului privind duratele normate de folosire. Mai precis, am decis (in urma cu mai multi ani) folosirea mediei intervalului din catalog. Astazi, in urma unor modificari de politici contabile generate de schimbarile survenite in societate, intentionam ca, incepand cu 01.01.2025, sa folosim ca perioada de amortizare limita inferioara a intervalului, atat pentru mijloacele fixe existente, cat si pentru cele noi pe care le vom achizitiona. Din punctul de vedere al amortizarii fiscale, exista vreo limitare?"

Acest studiu de caz a aparut in Revista Monitorul Contabil, singura publicatie dedicata exclusiv profesionistilor din contabilitate

Rezolva profesionist orice provocare fiscal-contabila cu Monitorul Contabil!

Revista Monitorul Contabil este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>

Raspuns:
Potrivit prevederilor de la art. 28 alin. (23) din Codul fiscal, amortizarea se stabileste conform normelor privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, respectiv H.G. nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

La pct. 4 din hotarare se precizeaza ca, in prezentul catalog, pentru fiecare mijloc fix nou-achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinse intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.


Asadar, din punct de vedere fiscal, apreciez ca, pentru mijloacele fixe existente, nu se mai poate modifica durata normala de functionare; in schimb, pentru cele care se vor achizitiona, se poate stabili durata de functionare la limita inferioara, intrucat societatea stabileste durata intre cele doua limite, fara a exista vreo influenta fiscala.

Afla totul despre mijloacelor fixe!

Manualul mijloacelor fixe va rezolva, cu maxim profesionalism, orice semn de intrebare sau problema generata de aplicarea corecta si avantajoasa a legislatiei in vigoare! 
 
Aceasta lucrare aduce solutii legale, profesioniste pentru problemele specifice punctuale:

  • trateaza INTEGRAL mijloacele fixe, de la achizitie, la vanzare
  • va impartaseste pas cu pas tratamentul fiscal si pe cel contabil (reevaluari, rezerve, amortizare, provizioane, pierderi din creante, corectare erori, compensare)
  • va fereste de corectii ulterioare cu efecte negative-eventuale dobanzi sau penalizari
  • va ajuta la modificarea inteligenta si avantajoasa a politicilor contabile
  • va asigura inregistrari perfect legale, care va feresc de amenzile Fiscului.


Informatiile cuprinse in Manualul mijloacelor fixe vizeaza acum cele mai ardente probleme legate de gestionarea corecta a mijloacelor fixe.
Descoperiti:

  • cum se determina costul de achizitie/productie
  • ce spune legea despre stabilirea duratei de utilizare, in functie de starea mijloacelor fixe (noi sau second-hand)
  • diferenta dintre amortizarea fiscala si cea contabila
  • cand este obligatorie reevaluarea
  • cum se pot modifica politicile contabile pentru revenirea la metoda costului de achizitie (conform modificarilor legislative din domeniul impozitelor si taxelor locale)
  • regimul fiscal al rezervelor din reevaluare
  • tratamentul contabil si fiscal (impozit pe profit/microintreprinderi/TVA) la scoaterea din evidenta – in urma vanzarii, casarii
  • aplicarea noilor facilitatii privind profitul reinvestit
  • tratamentul fiscal-contabil pentru operatiunile leasing.


Click aici pentru Formularul de Comanda >>


Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X