Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Analiza comparata intre amortizarea liniara si amortizarea degresiva:

Data actualizarii: 04 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
amortizare liniaraamortizare degresiva

Foarte putin cunoscuta si cu atat mai putin utilizata este metoda de amortizare degresiva, chiar daca ea este recunoscuta ca metoda de deducere a amortizarii fiscale. Majoritatea nu o foloseste considerand-o greoaie, asa sa fie ?

Un contribuabil achizitioneaza in decembrie 2009 o linie de productie in valoare de 1.000.000 lei. Durata normala stabilita conform Catalogului mijloacelor fixe este intre 12 si 14 ani. Contribuabilul opteaza pentru perioada minima de amortizare de 12 ani. Ne propunem sa vedem pentru anul 2010 prin aplicarea comparata a metodelor, economia provenita la impozitul pe profit.

 

Amortizare liniara :

Amortizare inregistrata in 2010: 1.000.000 / 12 = 83.333 lei. Scutire la impozitul pe profit prin deducerea amortizarii = 83.333 x 16% = 13.333 lei.

 

Amortizare degresiva :

Conform art. 24 alin. (8) litera c), pentru mijloacele fixe cu durata normala de utilizare mai mare de 10 ani amortizarea fiscala deductibila la calculul impozitului pe profit este amortizarea liniara corectata cu coeficientul de 2.5. Amortizare fiscala degresiva = amortizarea liniara 83.333 lei x 2.5 = 208.332 lei.

u       Scutire la impozit pe profit = 208.332 x 16% = 33.333 lei.

u       Diferenta de economie la impozitul pe profit = 20.000 lei.

 

Sunt necesare cateva precizari: utilizarea metodei nu presupune ca si celelalte active amortizabile din patrimoniu sa fie amortizate tot degresiv.

 

Astfel, contribuabilul poate decide ca un activ sa fie amortizat liniar, iar un altul sa fie amortizat degresiv, atat timp cat legea ii permite sa fie amortizat astfel.

 

Tot ca un punct de vedere aplicabil acestei situatii consideram ca actualul cadru normativ permite inregistrarea in evidentele contabile pentru acelasi activ a unei amortizari lineare, iar ca deducere a amortizarii fiscale la determinarea impozitului pe profit, contribuabilul poate folosi fie amortizarea degresiva, fie accelerata in conditiile art. 24 din Codul fiscal.

 

Avantajul metodei este o economie mai mare la calculul impozitului pe profit in primii ani de amortizare, aceasta economie reducandu-se treptat (de unde si denumirea ‚ degresiva) in ultimii ani de amortizare.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X