Â
Exceptiile comune de la regulile generale de taxare reglementate prin art. 133 alin. (2) si (3) sunt reglementate prin alin. (4) al art. 133 din Codul fiscal.
Exceptiile de la alineatul (4) se refera la:
- serviciile efectuate in legatura cu un bun imobil, caz in care locul prestarii se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil;
- serviciile de transport de calatori, caz in care locul prestarii se considera a fi locul unde se efec tueaza transportul, in functie de distantele parcurse;
In cadrul serviciilor de transport de calatori se disting doua operatiuni: transportul national de calatori si transportul international de calatori.
Transportul national de calatori
Transportul national este transportul de calatori care are atat punctul de plecare, cat si punctul de sosire pe teritoriul Romaniei. Locul prestarii acestui serviciu se considera a fi in Romania.
Transportul international de calatori
Transportul international este transportul de calatori care are:

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
– fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara Romaniei;
– atat punctul de plecare, cat si punctul de sosire in afara Romaniei.
Locul prestarii unui serviciu de transport internat ional de calatori se considera a fi in Romania numai pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii, denumita traseu national.
Acea parte din parcursul efectuat in Romania intre locul de plecare si locul de sosire al transportului de calatori se determina dupa cum urmeaza:
- pentru transportul care are punctul de plecare in Romania:
•locul de plecare este considerat a fi primul punct de imbarcare a pasagerilor;
•locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere al frontierei dinspre Romania in strainatate;
- pentru transportul care are punctul de plecare in afara Romaniei si punctul de sosire in Romania:
•locul de plecare este punctul de trecere a frontierei din strainatate spre Romania;
•locul de sosire este ultimul punct de debarcare a pasagerilor care au fost imbarcati in afara Romaniei;
- pentru transportul care tranziteaza Romania, fara a avea nici punctul de plecare, nici punctul de sosire in Romania:
•locul de plecare este considerat a fi locul de trecere a frontierei dinspre strainatate in Romania;
•locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere a frontierei dinspre Romania in strainatate.
Pentru cele trei situatii enumerate anterior, se considera ca are loc un transport national de calatori in situatia in care pasagerii care calatoresc cu un mijloc de transport in trafic international s-au imbarcat si debarcat in interiorul tarii.
Serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte activitati similare (tar guri si expozitii), caz in care locul prestarii se considera a fi locul prestarii efective. De acelasi tratament fiscal beneficiaza si serviciile prestate de organizatorii acestor activitati.
Serviciile de restaurant si catering, caz in care locul prestarii se considera a fi locul prestarii efective. Nu beneficiaza de acest tratament fiscal serviciile prestate efectiv la bordul navelor, al aeronavelor sau al trenurilor pe parcursul unei parti a unei operatiuni de transport de calatori efectuate in cadrul Comunitatii.
Serviciile de inchiriere pe termen scurt a unui mijloc de transport, caz in care locul prestarii este considerat a fi locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului.
Serviciile de restaurant si catering furnizate efectiv la bordul navelor, al aeronavelor sau al trenurilor in timpul unei parti a unei operatiuni de transport de calatori efectuate in Comunitate, caz in care locul prestarii se considera a fi locul de plecare a transportului de calatori.
Specific tuturor serviciilor enumerate la alineatul (4) al articolului 133 de la litera a) la f) din Codul fiscal este faptul ca acestea nu se incadreaza in categoria serviciilor intracomunitare chiar daca serviciile:
•sunt prestate de catre o persoana impozabila stabilita intr-un stat membru in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei;
•sunt prestate de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei in beneficiul unei persoane impozabile stabilite intr-un stat membru.
Din acest motiv, chiar daca ambii parteneri sunt stabiliti in Comunitate, dar in state membre diferite, valoarea serviciilor prestate de o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei sau valoarea serviciilor achizitionate de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390.
De asemenea, pentru prestarea sau achizitia serviciilor enumerate la alin. (4) al art. 133 nu se efectueaza inregistrarea in scopuri de TVA daca respectivul prestator sau beneficiar se afla in regimul special de scutire (nu a realizat o cifra de afaceri egala sau mai mare cu echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro determinat la cursul valutar din data aderarii)....CONTINUA CLICK AICI