"Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regasesc in noua lista, fie unde dobanda nu era transparenta, adica era un pic la bunul plac al bancii, lucru care economic cel putin nu este corect - primesc 100.000 de euro si platesc cat crezi tu de cuvinta -, este un dezchilibru mare de forte", a spus Chiritoiu intr-o conferinta de presa.
El considera ca OUG 50/2010 va corecta aceasta situatie.
"Modificarea OU ar reduce foarte mult impactul economic si am pierde o sansa de a corecta niste greseli din trecut. Parerea mea este ca nu ar fi trebuit sa lasam genul acesta de credite sa existe", a continuat Chiritoiu.
El a mai aratat ca ideal ar fi ca la creditele vechi sa existe conditii similare cu cele la imprumuturile nou acordate.
"Plateai o dobanda de 10% la un credit ipotecar vechi si puteai lua unul nou cu 6%. Acesta este un semn de ineficienta al pietei bancare, ca nu functioneaza concurenta. Dorim reducerea sau eliminarea diferentelor intre conditiile la creditele vechi si cele noi", a afirmat Chiritoiu.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.
Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.
Mediafax