Peste 20.000 de cazuri noi de insolventa se vor inregistra in 2010 din cauza recesiunii, un numar aproape similar cu cel din 2009, desi pe rolul instantelor existau pana la 30 iunie 2010 in jur de 34.000 de dosare de insolventa, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor de Insolventa din Romania /UNPIR/, Arin Octav Stanescu.
"Anul acesta estimez ca vom avea un numar similar de cazuri noi de insolventa ca si in 2009. Daca pana la finele lunii octombrie s-au deschis circa 17.000 de noi proceduri, peste 2.000 numai in luna octombrie, cred ca vom ajunge pana la finele anului la 20.000 de noi dosare de insolventa. Statistica se face, insa, dupa proceduri deschise, nu dupa cele inregistrate pe care o au tribunalele. Noi avem statistica doar pe proceduri deschise", a spus Stanescu.
Acesta a explicat ca, la cererea creditorilor, se pot inregistra proceduri la Tribunalul Bucuresti abia in anul 2012, desi dosarele au fost deschise in 2010.
"Pot sa fie foarte multe dosare inregistrate anul acesta, care in aceasta statistica nu apar, dar apar pe contraponderea dosarelor depuse in 2009, dar care s-au deschis pe procedura in 2010. Termenul care se acorda in prima instanta este foarte indepartat in toate instantele din tara, nu numai in Bucuresti", a explicat presedintele UNPIR.
Motivul pentru care dosarele au termen indepartat de solutionare se refera la faptul ca in cadrul CSM s-a decis o normare a muncii judecatorilor prin care s-a stabilit ca ei pot adauga la fiecare sedinta numai 10 dosare noi.
Datele prezentate de presedintele UNPIR arata ca in 2009 au fost deschise peste 19.000 de proceduri noi de insolventa, dar pe rolul instantelor in Romania erau 32.000 de dosare.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Potrivit sursei citate, pe primul loc in topul insolventei se vor situa si in acest an companiile din comert, peste 50 la suta din total, acestea fiind urmate de dezvoltatorii imobiliari, care se afla "in situatii disperate si creaza probleme uriase", societatile din constructii, dar si industria prelucratoare.
Sursa: AGERPRES.ro