Intrebare:
Infiintam un punct de lucru tot in orasul unde isi desfasoara activitatea societatea mama, doar strazi diferite, daca voi avea minim 5 salariati ce fac declar cod fiscal? Ce trebuie sa fac mai exact in contabilitate cum trebuie sa procedez de la state, facturi si apoi note contabile si balanta sintetica si analitica? Merg pe consolidari, mai exact, cum trebuie sa imi organizez contabilitatea?
Răspuns:
- Aplicabila situatiei dvs. este prevederea de la art. 32 alin.(7) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale ce stabileste urmatoarele:
(7) Orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati. Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru entitatile nou-infiintate. Organul fiscal are obligatia ca, in termen de 5 zile de la inregistrarea fiscala, sa transmita o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala primarului unitatii administrativ-teritoriale/ sectorului municipiului Bucuresti in a carei/carui raza teritoriala isi desfasoara efectiv activitatea entitatea respectiva. Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea astfel inct aceasta sa reflecte impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat, retinut si virat, pe fiecare entitate care intra sub incidenta prezentului alineat*).
- Prin urmare, dvs. veti declara punctul de lucru la autoritatea fiscala unde este deschis punctul de lucru, iar in cazul in care aveti peste 5 salariati, veti primi un alt cod fiscal pentru acest punct de lucru pentru evidentierea impozitului pe salarii. Astfel, statul de salarii pentru punctul de lucru va fi intocmit separat ( o sectie distincta fata de ceilalti angajati) pentru reflectarea impozitului pe salarii aferent acelui punct de lucru, depunandu-se numai Declaratia 100 completata la pozitia impozitul pe venitul din salarii pentru punctul de lucru.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- Totusi, la nivel de tara practica nu este unitara, respectiv sunt unele autoritati fiscale ce nu accepta 2 coduri fiscale apartinand aceluiasi platitor de venit in raza aceleiasi localitati (sector). Acest lucru se intemeiaza pe prevederile OMFP nr. 202/2002 aferent unei reglementari similare din legislatia anterioara privind finantele publice locale, ce spun ca obligatiile declarative si de plata aferente tuturor punctelor de lucru de pe raza aceleiasi localitati (sector) pot fi efectuate si evidentiate aferent codului fiscal de la sediul social, prevedere de altfel foarte logica si clara avand in vedere ca sumele se achita la acelasi buget.
- Din punctul de vedere al contabilitatii, retinem ca punctul de lucru nu are personalitate juridica, nu putem vorbi distinct de contabilitatea acestuia ci de o contabilitate integrata in contabilitatea generala. Fiecare societate isi organizeaza contabilitatea conform posibilitatilor si necesitatilor proprii avand in vedere respectarea prevederilor generale din Legea contabilitatii.
- Dintre documentele obligatorii, consideram ca aveti obligatia detinerii Registrului unic de control separat de cel al societatii, intocmirea Registrului de casa la punctul de lucru daca aveti astfel de operatiuni, intocmirea documentelor de aprovizionare pentru toate bunurile aflate in stoc la punctul de lucru, intocmirea altor documente specifice activitatii desfasurate la punctul de lucru (utilizare casa de marcat la vanzarea catre persoanele fizice, rapoarte de productie etc.).
- Conform legislatiei actuale din Romania, o societate detine un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA, indiferent de cate sucursale, puncte de lucru sau alte dezmembraminte fara personalitate juridica detine. Toate facturile de achizitii si de livrari vor fi intocmite pe codul fiscal deja existent al societatii. Prevederile de la art. 155 din Codul fiscal stabilesc obligatia mentionarii pe facturi atat a adresei sediului social, cat si a adresei punctului de lucru.