Comerciantii (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale) in legatura cu principalele obligatii fiscale care le revin, urmare a desfasurarii activitatilor de comert cu produse agricole si alimentare impuse la norma de venit.
Documente de provenienta pentru marfuri
Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura, avizul de insotire a marfii, borderou de achizitie, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege.
Efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, potrivit prevederilor art. 1, lit. e) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata.
Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale
Pentru vanzarile de bunuri cu amanuntul, precum si prestarile de servicii direct catre populatie, operatorii economici au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Intocmirea jurnalului de vanzari si jurnalului pentru cumparari
Contribuabilii care desfasoara astfel de activitati au obligatia intocmirii jurnalului de vanzari si a jurnalului pentru cumparari in vederea stabilirii momentului depasirii plafonului de scutire si inregistrarea ca platitor de TVA (35.000 euro, echivalentul in lei 119.000), potrivit pct. 62 (1) din Hotararea Guvernului nr. 44/2004, dat in aplicarea art. 152 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
De retinut! Potrivit art. 49, alin. 8 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu conduc contabilitatea in partida simpla pentru activitatea respectiva, conform prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. (Sursa: ANAF)