Producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel national si comerciantii din sectorul agroalimentar vor fi obligati, prin Legea 105/2023, sa raporteze lunar stocul produsele agricole si alimentare.
Masurile prevazute in Legea 105/2023 (M.O. 321 din 18 aprilie 2023) vizeaza domeniile de activitate de productie agricola, depozitare, procesare si comercializare a produselor agricole si alimentare si sunt obligatorii pentru toti operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Exceptia o reprezinta comerciantii care detin structuri de vanzare cu suprafata de vanzare de pana la 400 mp inclusiv, fara spatiile destinate depozitarii, pastrarii si productiei marfurilor, birourilor si anexelor, comerciantii ambulanti, comerciantii care desfasoara activitati de servicii de alimentatie publica, precum si comerciantii care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Legea 105/2023: obligatiile pentru firmele din sectorul agroalimentar
In vederea asigurarii trasabilitatii produselor agricole si alimentare pe piata, firmele din sectorul agroalimentar au obligatia furnizarii de date statistice de evidenta a stocurilor de produse agricole si alimentare, o singura data pe luna, pana in data de 15 a lunii pentru luna precedenta, catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Pe baza datelor statistice de evidenta a stocurilor de produse agricole si alimentare centralizate se vor stabili politici publice de subventionare in sectorul agroalimentar.
Sanctiunile pentru firmele care nu respecta Legea 105/2023
Nerespectarea prevederilor de catre firmele vizate din domeniul agroalimentar constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Masurile Legii 105/2023 inca nu se aplica fiindca este necesara publicarea normelor metologice. Actul normativ prevede ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Ministerului Finantelor, va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
Produsele agricole si alimentare pentru care trebuie raportata evidenta stocurilor
Potrivit anexei legii 105/2023, produsele agricole si alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligatia furnizarii de date statistice de evidenta a stocurilor sunt urmatoarele:
a) legume-fructe;
b) cereale si produse pe baza de cereale;
c) seminte de oleaginoase si produse pe baza de oleaginoase;
d) leguminoase furajere;
e) seminte certificate: cereale, orez, oleaginoase si proteaginoase;
f) carne si produse din carne, conserve din carne si mixte;
g) lapte si produse din lapte;
h) produse de morarit si panificatie;
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;
j) grasimi si uleiuri;
k) apa, inclusiv apa minerala naturala, apa de izvor si toate celelalte ape imbuteliate sau ambalate;
l) orez;
m) plante aromatice, sare si condimente;
n) ceaiuri;
o) zahar;
p) miere;
q) drojdie.
Foto: Unsplash.com