email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonare adaosuri comerciale. Procedura si sanctiuni

Plafonare adaosuri comerciale. Procedura si sanctiuni
Plafonare adaosuri comercialecontraventii anafsanctiuni
Recenta ordonanta de urgenta, care limiteaza adaosurile comerciale la produsele alimentare, a cam pus pe jar lumea contabila, intrucat nu este suficient de clar modul de calcul al costului de productie la care pot aplica procentul maxim de adaos de 20%, precum si modul de calcul al adaosului maximum de 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale (prevedere valabila pentru zona  de distributie).

Intrebare: Incepand cu data de 30 iulie 2023, cota de adaos comercial practicata de comercianti la vanzarea cu amanuntul a carnii proaspete de porc este de maximum :
a) 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale
b) 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului.
 
Raspuns corect: b)
 
Cadrul legal:art 3 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare
 
Calculul eronat al costului unitar de productie/cheltuielilor operationale are implicatii extrem de grave, din cauza sanctiunilor usturatoare pe care le pot suporta companiile in cazul in care nu respecta prevederile din ordonanta.
Ordonanta de urgenta instituie pentru sectorul agricultura si industrie alimentara o masura cu caracter temporar in vederea combaterii cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare.

Masura se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru produsele agricole si alimentare prevazute in anexa din actul normativ.
 
Masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa ordonantei, dupa cum urmeaza:
    - cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului;
   - cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
   - cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului.

Retinem faptul ca adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute in anexa.

Contractele comerciale aflate in desfasurare, ai caror termeni si conditii sunt contrare prevederilor prezentei ordonante de urgenta, vor fi modificate in mod corespunzator, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.
 
Nerespectarea cotelor de adaos comercial prevazute mai sus de catre procesatori, distribuitori sau comercianti la vanzarea cu amanuntul si cash&carry constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune. Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, asadar se observa ca amenzile sunt extrem de mari, motiv pentru care se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste respectarea obligatiilor impuse de acest act normative.
 
Sa nu uitam, totusi, ca aceasta ordonanta de urgenta se aplica pentru o perioada de numai 90 de zile de la data intrarii in vigoare (deci pana la sfarsitul lunii octombrie a.c)
 
Foto: pexels.com

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Plafonare adaosuri comercialecontraventii anafsanctiuni


Data aparitiei: 30 August 2023

Votati articolul "Plafonare adaosuri comerciale. Procedura si sanctiuni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X