email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1 iulie a adus o noua procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala

certificat de atestare fiscalamodificari certificat atestare fiscalaeliberar certificat atestare fiscala

O noua modificare legislativa aduce in prim-plan procedura schimbata de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, fiind efectuate modificari si asupra modelului si continutului certificatului de atestare fiscala.

Acest document reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat al statului.

In ceea ce priveste eliberarea certificatului de atestare fiscala, aceasta se va realiza la solicitarea contribuabililor, la solicitarea altor autoritati publice sau din oficiu sau in situatia in care se schimba competenta de administrare a creantelor fiscale, ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal sau a altor situatii prevazute de lege. In concret, procedura de eliberare a documentului se bazeaza pe o cerere sau o adresa de eliberare care va fi depusa la organul fiscal competent.

Cu privire la depunerea efectiva a certificatului de atestare fiscala, este important de retinut ca, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economici in mod independent sau exercita profesii libere, procedura va avea loc la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are contribuabilul domiciliul fiscal, cu mentiunea ca in cadrul cererii se va completa si sediul activitatii sau locul unde se desfasoara activitatea principala.

De retinut ca pentru procedura de eliberare a certificatului mentionat anterior se platesc taxe extrajudiciare de timbru, exceptie facand certificatele de atestare fiscala eliberate la solicitarea autoritatilor publice sau din oficiu, de organul fiscal.

In continuare, pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala, organul fiscal competent va trece la verificarea urmatoarelor documente: dosarul fiscal al contribuabilului, fisa pentru evidenta analitica pe platitori a contribuabilului, existenta sumelor de restituit/rambursat pentru care nu au fost emise decizii de restituire/rambursare pana la data depunerii cererii de eliberare a certificatului, precum si existenta deciziilor de rambursare sau a documentatiei aprobate pentru solutionarea cererii de restituire pentru care nu au fost emise si inregistrate in evidenta fiscala note de compensare/restituire.

Daca organul fiscal va constata ca nu au fost depuse de catre contribuabil declaratiile fiscale, se trece la amanarea termenului de eliberare a certificatului de atestare fiscala cu perioada cuprinsa intre data transmiterii instiintarii si data depunerii declaratiilor fiscale sau data comunicarii deciziei de impunere din oficiu.

Certificatul de atestare fiscala cuprinde numarul de inregistrare, data eliberarii, perioada de utilizare, numele si prenumele, precum si semnatura conducatorului organului fiscal emitent. Documentul va fi intocmit in doua exemplare originale, urmand ca un exemplar sa fie comunicat solicitantului sau noului organ fiscal competent, cel de-al doilea exemplar fiind pastrat la organul fiscal emitent si arhivat la dosarul fiscal al contribuabilului.

Pentru obtinerea mai multor exemplare ale certificatului de atestare fiscala, contribuabilul  trebuie sa mentioneze in cerere numarul de exemplare solicitate. In acest caz, taxa extrajudiciara de timbru se plateste o singura data, indiferent de numarul de exemplare solicitate.

In cazul contribuabililor mari si mijlocii care solicita eliberarea certificatului de atestare fiscala prin mijloace electronice de transmitere la distanta, organul fiscal competent emite certificatul si il comunica contribuabilului in aceeasi modalitate. Contribuabilul imprima certificatul de atestare fiscala pe hartie si il prezinta administratiei finantelor publice in a carei raza teritoriala acesta isi are domiciliul fiscal, in vederea certificarii pentru conformitate cu originalul, prin semnarea de catre conducatorul administratiei finantelor publice si aplicarea stampilei.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificat de atestare fiscalamodificari certificat atestare fiscalaeliberar certificat atestare fiscala


Data aparitiei: 01 Iulie 2011

Votati articolul "1 iulie a adus o noua procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X