Germania ar putea trece la efectuarea unor reduceri de taxe incepand cu anul 2013, potrivit declaratiilor facute de Philipp Roesler, ministrul Economiei. Asa cum a declarat acesta, situatia economica ar trebui sa fie mult mai stabila decat prognoza actuala pentru 2012.
Opozitia a reactionat vehement cu privire la un acord politic intre membrii coalitiei pentru reducerea taxelor. Aceasta diminuare ar urma sa aiba loc la timp pentru alegerile nationale din 2013. In continuarea reactiei de respingere a noii propuneri, opozitia poate bloca reducerile taxelor pe venit in camera superioara a parlamentului, Bundesrat, reprezentand cele 16 state federeale germane.
In acelasi timp, un purtator de cuvant al cancelarului a mentionat ca o astfel de posibilitate are sanse mici sa devina realitate. Acesta a afirmat ca o astfel de masura poate fi explicata celor mai multi reprezentanti ai statului si ca scopul acesteia poate fi ilustrat cu succes.
Surse guvernamentale estimeaza insa ca un pachet de reduceri de taxe s-ar situa sub zece miliarde de euro, dat fiind faptul ca Ministerul de Finante a facut un calcul estimativ al unor imprumuturi nete de 27,2 miliarde de euro pentru anul urmator, inainte de a lua in calcul reducerea de taxe.
Evaziunea fiscala ca la ea acasa: topul pietelor nefiscalizate
Statistici recente arata ca painea si alcoolul se regasesc in topul pietelor nefiscalizate, fiecare insumand o pondere de 60% din totatlul activitatilor comerciale aferente. In ciuda controalelor efectuate prin masurile luate de Guvern, evaziunea fiscala nu a scazut in ultimul an, iar liderii patronatelor sunt de parere ca statul are foarte mult de pierdut de pe urma taxelor neplatite.
Masurile luate de Guvern cu privire la combaterea evaziunii fiscale vin pe fondul presiunii exercitate de catre Fondul Monetar International. Daca rezultatele par sa fie optimiste din partea Guvernului, reprezentantii patronatelor direct afectate spun ca nu se observa nicio imbunatatire notabila a situatiei, ci chiar a fost inregistrat un avans al pietei nefiscalizate cu cateva procente in 2010, cresterea fiind continua si in prezent.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Una dintre cauzele situatiei prezente este reprezentata de majorarea taxei pe valoarea adaugata, alaturi de cresterea inflatiei cumulata cu scaderea salariilor. Statul pierde astfel sume importante la buget prin neplata taxelor si neincasarea impozitelor, fapt reflectat si in scaderea ponderii impozitelor nete pe produs, de la 11,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la circa 10% din PIB in 2010, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Evaziunea fiscala se desfasoara la cotele cele mai inalte in industria de panificatie, prin 60% din totalul pietei de aproximativ 1,25 miliarde de euro pe an. Ca pondere, doar alcoolul se situeaza la acelasi nivel, iar cele doua sectoare economice sunt cele mai afectate in prezent de evaziunea fiscala inregistrata in industria alimentara, cu o rata de circa 40-50%.