email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal va include reducerea TVA la 19%

proiectul codului fiscal. cod fiscalANAFvotatreducerea TVA2016impozitul pe dividende

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat marti seara, la televiziunea publica, votarea proiectului de Cod fiscal la jumatatea saptamanii, in plenul Camerei Deputatilor in forma anuntata de Guvern, avand insa o singura modificare: reducerea TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016.

Masura anuntata initial si inclusa in proiect prevedea o reducere a cotei standard de TVA la 20%.

"Maine (miercuri - n. r.) se voteaza ce a propus Guvernul cu o singura modificare: reducerea TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016", a spus Teodorovici, porivit Agerpres. Aceeasi sursa informeaza ca ministrul a reamintit ca odata cu noul Cod fiscal se renunta la taxa pe constructiile speciale si supra-acciza la carburanti, de la 1 ianuarie 2016.

Ministrul Finantelor a afirmat ca impozitul pe dividende ramane la 5%, chiar daca, asa cum informeaza aceeasi sursa, in varianta aprobata de Guvern, urma sa fie eliminat.

Totodata, ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul doreste sa reduca TVA la 19% chiar inainte de finalul acestui an, prin Ordonanta de Guvern, insa masura va fi analizata la rectificarea bugetara din luna iulie.

In ce priveste ingrijorarile si argumentele impotriva acestei masuri, transmise de Comisia Europeana si FMI,  Eugen Teodorovici a precizat, citeaza Agerpres, ca anul viitor deficitul bugetar se va mentine sub 3%, estimarile sale fiind de 2,8% — 2,9%. Autoritatile romane si-au asumat, insa, in cadrul acordului cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala incadrarea intr-o tinta de deficit de 1,1% in 2016, precizeaza sursa.

Referitor la impactul bugetar al reducerii TVA, ministrul Finantelor considera ca acesta este de aproximativ 1,8 miliarde de lei pentru fiecare punct procentual, iar impactul tuturor masurilor prevazute in proiect se ridica la 12 miliarde de lei. Acesta a anuntat ca se au in vedere si masuri compensatorii pentru aceste reduceri de taxe, precum o mai buna colectare si gestionarea cheltuielilor intr-un mod mai eficient.

"ANAF isi va intensifica rolul pentru finantele tarii, de a colecta mai bine. ANAF a planificat venituri de opt miliarde de lei la buget in acest an, iar Comisia Europeana a luat in calcul doar 4,4 miliarde. Acesta este doar un exemplu de compensare a reducerii taxelor", a declarat acesta.

La jumatatea saptamanii in curs, proiectul de Cod fiscal urmeaza sa primeasca vot final in plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiectul codului fiscal. cod fiscalANAFvotatreducerea TVA2016impozitul pe dividende


Data aparitiei: 24 Iunie 2015

Votati articolul "Codul fiscal va include reducerea TVA la 19%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X