S-a discutat foarte mult despre importanta pe care o are noul Cod fiscal. Cu toate acestea, chiar si tergiversarea lucrurilor pe aceasta tema demonstreaza, intr-o oarecare masura, neintelegerea faptului ca modificarea sistemului fiscal din Romania era o necesitate care ar fi trebuit indeplinita cu mult timp in urma.
Sa nu uitam ca foarte multe masuri sunt cerute de mediul de afaceri de an de zile. In noul context in care analistii discuta de o posibila noua criza financiara la nivel global, aprobarea Codului fiscal in forma sa actuala implica si mai multe riscuri. E adevarat ca ulterior se pot face noi modificari prin ordonante si legi compuse in regim de urgenta. La fel de adevarat e insa ca s-a dorit, inca de anul trecut, limitarea substantiala a felului in care sistemul actual e lipsit de predictibilitate, afectand astfel mediul de afaceri.
Intr-o analiza a sectorului bancar, publicata vineri de Banca Transilvania, semnata de economistul sef al institutiei, Andrei Radulescu, si citata de HotNews.ro, se precizeaza urmatoarele:
"Evolutiile recente ale indicatorilor monetari au confirmat scenariul nostru conform caruia performanta sectorului bancar se va ameliora incepand cu 2015. Creditul neguvernamental ar putea stagna in 2015 si sa creasca apoi cu 8.5% in 2016 si cu 12.6% in 2017. Atragem insa atentia cu privire la faptul ca factorii de risc s-au intensificat in ultimele saptamani. Pe de o parte, pietele financiare s-au confruntat cu volatilitate si scaderi in perioada recenta. Pe de alta parte, implementarea masurilor din Noul Cod Fiscal va determina reactii in sfera politicii monetare: prin urmare, ne asteptam la modificari ale mix-ului intern de politici economice, cu impact asupra deciziilor de investitii/economisire/consum, dar si la nivel de stabilitate financiara pe plan intern".
De asemenea, Radulescu e de parere ca factorii de risc se inmultesc odata cu "tensiunile geo-politice regionale", asa cum noteaza aceeasi sursa.
In opinia acestui, potrivit HotNews.ro, acestea sunt provocarile majore pentru sectorul bancar din Romania pe termen scurt si mediu: Nivelul ridicat al expunerii pe datoria publica interna (ca procent din PIB, fata de alte tari UE); Majorarea presiunii costurilor (de reglementare, cu personal, etc); Identificarea modelului de business optim pentru a raspunde noului ciclu economic.
In ce priveste influenta contextul economic asupra evolutiei PIB, Radulescu a declarat:
" Deocamdata, mentinem scenariul macroeconomic central, dar atragem atentia cu privire la faptul ca intensificarea recenta a factorilor de risc ar putea determina revizuiri in jos ale previziunilor macroeconomice in toamna acestui an. In acest scenariu, PIB-ul Romaniei ar putea accelera in perioada 2015-2017, la 4.8% (ritm mediu anual), proces sustinut de relansarea investitiilor productive (6.3%, in medie anuala), cu efecte de propagare in economie. La inceputul unui nou ciclu economic atragem atentia cu privire la riscurile pentru stabilitatea financiara, determinate de perspectivele pentru politica fiscal-bugetara si politica de venituri (reduceri de taxe si cresteri de salarii publice)."
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea Verde a Contabilitatii
Ramane astfel de vazut forma in care Codul fiscal va ramane in vigoare impreuna cu masurile care ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2016.