email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea de reducere a CAS

Reducerea CASconsiliul fiscalangajatorreducerea a CASefectedeficitreformacontributiile sociale


O avertizare in ce priveste reducerea CAS cu 5 puncte procentuale vine din partea Consiliului fiscal care aduce explicatii in ce priveste efectele negative pe care aceasta masura le-ar putea avea.

Printr-un comunicat emis recent, Consiliul fiscal aminteste riscul de inregistrare a unui derapaj major in politica fiscal-bugetara din 2015, anunta Mediafax, si chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv:

"Consiliul fiscal apreciaza ca adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, desi in mod cert dezirabila din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibila in conditiile respectarii angajamentului de consolidare fiscala asumat (ce incumba din tratatele europene) fara identificarea unor masuri compensatorii de dimensiuni echivalente (de amploare), reprezentate de majorari/extinderi de baza de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli".

In acelasi context, Consiliul a explicat ca reducerea poverii fiscale pe munca se poate face fara aceste efecte negative daca se reduc sau elimina actualele diferente majore de tratament fiscal "intre diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microintreprinderi etc.) care discrimineaza contribuabilii", potrivit Mediafax.

Totodata, Consiliul fiscal revine la o recomandare facuta anterior si propune din nou o traiectorie multianuala de implementare graduala a unor reduceri de contributii sociale, care ar putea fi mai usor compensate cu masuri discretionare echivalente ori eventual, acoperite expost de o imbunatatire a gradului de colectare, reflectat in incasari bugetare mai mari (si implicit in deficite mai mici decat cele programate).

Consiliul fiscal mai atrage atentia asupra faptului ca aceasta reducere trebuie facuta in paralel cu o reformare a sistemului de contributii sociale care sa porneasca de la principiul tratamentului echitabil al contribuabililor indiferent de forma de venit pe care o inregistreaza.

O astfel de strategie trebuie sa aiba ca obiectiv cresterea numarului de contribuabili in special prin reducerea muncii "la negru", dar si o transparentizare totala a cheltuielilor bugetare in ansamblul lor pentru a stimula cresterea conformarii voluntare la plata taxelor si impozitelor.

Una dintre concluziile incluse in comunicatul Consiliului Fiscal explica de ce alte masuri ar trebui sa fie aplicate dupa reformarea sistemului:

"Totusi, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli in baza potentialelor cresteri de eficienta trebuie sa aiba loc expost, dupa ce procesul de reforma se dovedeste ireversibil si capabil sa genereze rezultate pe termen lung, cu atât mai mult cu cât masura fiscala propusa este una cu caracter permanent".

Se ajunge asadar la concluzia potrivit careia Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, apreciind ca forma curenta a propunerii nu este de natura sa nu afecteze respectarea tintelor de deficit pe termen mediu.



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reducerea CASconsiliul fiscalangajatorreducerea a CASefectedeficitreformacontributiile sociale


Data aparitiei: 07 Iulie 2014

Votati articolul "Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea de reducere a CAS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X