Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Riscam sa pierdem banii platiti pe taxa auto? Statul pregateste un nou proiect de lege

Data actualizarii: 14 Iulie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
taxa autoreturnare taxa autotaxa de poluare

Romanii care au platit taxa auto in intervalul cuprins intre 2008 si sfarsitului anului trecut, sunt sfatuiti de avocati sa inainteze cat mai urgent o cerere de restituire a sumelor platite inainte ca un nou proiect de lege sa anuleze returnarea acestor bani.

Statul are de redistribuit peste 850 de milioane de euro, sume incasate in perioada din 2008 si pana la finele anului trecut. Printr-o noua modificare a prevederilor in vigoare, statul ar putea sa nu mai restituie aceste sume asa cum s-a considerat atunci cand Curtea de Justitie a Uniunii Europene a constatat ca aceasta taxa nu este conforma cu prevederile legislatiei europene.

Intr-un caz de returnare a taxei auto, Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a inaintat un recurs in care se mentioneaza: "In consecinta, in contextul celor doua probleme de drept solutionate neunitar, consider ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4, art. 7 si art. 10 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, modificata si completata, organul specializat din cadrul Institutiei Prefectului nu poate fi obligat la inmatricularea autovehiculelor si nici sumele achitate cu titlu de taxa pe poluare nu pot fi restituite, fara ca nelegalitatea stabilirii si/sau perceperii acestei taxe sa fi fost constatata, in prealabil, prin decizii sau dispozitii ale autoritatii fiscale ori prin hotarari judecatoresti".

Pana in acest moment, au fost inregistrate peste 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto,  majoritatea deciziilor emise de instantele de judecata fiind date in faboarea persoanelor care au facut cererea de primire a sumelor platite pentru taxa auto.

La data de 7 aprilie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotarat ca taxa de poluare introdusa in Romania nu este conforma cu legislatia europeana: "Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre". Din aceasta taxa, statul roman a incasat in decursul a doi ani, aproximativ 890 de milioane de euro si returnat doar 30,8 milioane de euro in aceeasi perioada.

Recent, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a anuntat ca Guvernul are in vedere luarea unei decizii in legatura cu noua varianta a taxei auto si ca se discuta deja despre introducerea unei taxe generale anuale de poluare pentru toate autoturismele.

Mai mult decat atat, proiectul de lege care ar fi trebuit sa solutioneze problema stabilea ca taxa sa fie redusa cu aproximativ 30% incepand cu 1 iulie 2011, data de la care ar fi trebuit sa fie restituite si diferentele de bani. Actul a fost insa revizuit prin eliminarea datei de 1 iulie astfel incat in prezent data la care ar trebui sa inceapa procesul de restituire a banilor ramane incerta.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X