Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Reguli drastice pentru contabili si consultanti fiscali

Data aparitiei: 22 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
consultanti fiscalicontabilisisteme fiscaleconturile financiarepierderi

Contabilii, consultantii fiscali, avocatii si bancile vor avea in curand de infruntat o legislatie mult mai dura, printr-unn nou set de reguli drastice pregatit de Comisia Europeana. Astfel, persoanele care exercita profesiile amintite si care pregatesc sisteme fiscale pentru clienti trebuie sa se pregateasca pentru noile conditii care vor deveni obligatorii, inclusiv pentru Romania. 

Sistemele de planificare fiscala transfrontaliere care prezinta anumite caracteristici sau trasaturi definitorii de natura sa genereze pierderi pentru guverne vor trebui sa fie raportate automat autoritatilor fiscale inainte de a fi utilizate. Comisia a identificat o serie de caracteristici principale, printre care utilizarea pierderilor pentru a reduce obligatiile fiscale, utilizarea regimurilor fiscale favorabile sau aranjamentele prin intermediul unor tari care nu respecta standardele internationale de buna guvernanta.

Obligatia de a raporta sistemele transfrontaliere care prezinta una sau mai multe dintre aceste caracteristici va reveni:

- intermediarului care a pus sistemul transfrontalier la dispozitia unei companii sau a unei persoane fizice, in vederea implementarii si utilizarii;

- persoanei sau companiei care beneficiaza de consiliere, atunci cand intermediarul care furnizeaza sistemul transfrontalier nu este stabilit in UE sau daca intermediarul este supus unor reguli privind secretul profesional sau confidentialitatea;

- persoanei sau companiei care implementeaza sistemul transfrontalier, atunci cand acesta este elaborat de avocati sau consultanti fiscali interni. 

Recentele scurgeri de informatii in mass-media, precum "Panama Papers", au scos la lumina modul in care anumiti intermediari acorda in mod activ asistenta companiilor si persoanelor fizice pentru se sustrage de la plata impozitelor, de regula prin intermediul unor sisteme transfrontaliere complexe. Propunerea de astazi vizeaza planificarea fiscala agresiva, printr-un control mai strict al activitatilor, pana acum putin vizibile, desfasurate de diferite entitati si consilieri in domeniul planificarii fiscale, informeaza Europa.eu.

"Statele membre isi vor transmite reciproc, in mod automat, prin intermediul unei baze de date centralizate, informatiile primite privind sistemele de planificare fiscala, care le avertizeaza din timp cu privire la noile riscuri de eludare a obligatiilor fiscale si care le permit sa ia masuri pentru a bloca aranjamentele daunatoare. Cerinta de a raporta un sistem nu implica in mod necesar ca acesta provoaca daune, ci numai faptul ca merita sa fie examinat de catre autoritatile fiscale. Cu toate acestea, statele membre vor fi obligate sa puna in aplicare sanctiuni eficace si disuasive pentru companiile care nu respecta masurile de asigurare a transparentei, creând astfel un puternic factor de descurajare pentru cei care promoveaza sau faciliteaza abuzurile fiscale", stabileste documentul Comisiei Europene.

Totodata, se aminteste ca noile norme fac referire la toti intermediarii, la toate sistemele care au potentialul de a provoca daune si la toate statele membre. Informatiile detaliate referitoare la fiecare sistem fiscal care prezinta una sau mai multe trasaturi definitorii vor trebui sa fie comunicate autoritatii fiscale din tara de origine a intermediarului in termen de cinci zile de la momentul in care acesta a pus un astfel de sistem la dispozitia unui client.

Atentie!  Au fost deja adoptate si intra treptat in vigoare noi norme la nivelul UE pentru blocarea intelegerilor fiscale artificiale, precum si noi cerinte in materie de transparenta pentru conturile financiare, deciziile fiscale si activitatile companiilor multinationale. In prezent se afla in curs de negociere propuneri privind consolidarea legislatiei de combatere a spalarii banilor, cerintele de raportare publica pentru fiecare tara in parte si inasprirea normelor referitoare la buna guvernanta a fondurilor UE. Totodata, pana la sfarsitul anului ar urma sa fie finalizata o noua lista la nivelul UE a jurisdictiilor fiscale necooperante.

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru moneda euro si dialog social, stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat, potrivit Europa.eu: "UE a devenit liderul actiunilor de consolidare a transparentei in domeniul planificarii fiscale agresive. Masurile luate dau deja rezultate. Astazi propunem tragerea la raspundere a intermediarilor care creeaza si vand sisteme generatoare de evaziune fiscala. Efectul final va fi cresterea veniturilor fiscale ale statelor membre."

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Intensificam in continuare masurile din cadrul agendei privind transparenta fiscala. Astazi, ne indreptam atentia catre profesionistii care promoveaza abuzurile fiscale. Administratiile fiscale ar trebui sa dispuna de informatiile necesare pentru a contracara sistemele de planificare fiscala agresiva. Propunerea noastra va oferi mai multa siguranta intermediarilor care respecta spiritul si litera legislatiei noastre si le va face viata dificila celor care, dimpotriva, nu o respecta. Lucrarile noastre care au drept obiectiv asigurarea unei impozitari mai echitabile in Europa continua sa avanseze."

Propunerea, care ia forma unei modificari a Directivei privind cooperarea administrativa (DAC), va fi inaintata Parlamentului European pentru consultare si Consiliului pentru adoptare. Se preconizeaza ca noile cerinte privind raportarea vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2019, iar incepand cu aceasta data statele membre ale UE vor avea obligatia de a face schimb de informatii o data la 3 luni.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X