Potrivit unui comunicat emis de Guvern, a fost aprobat proiectul Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-un briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.
Termenul prevazut in proiectul de lege pentru intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila este 1 iunie 2012. "Principala solutie normativa cuprinsa in cadrul acestui proiect de interes pentru opinia publica si sistemul judiciar este data de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila. Potrivit deciziei de astazi a Guvernului, noi vom propune Parlamentului, prin proiect, data de 1 iunie 2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Proiectul de lege adoptat astazi cuprinde și o regula de drept tranzitoriu. Astfel, cererile si executarile silite incepute inainte de data punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila vor continua pe procedura care era in vigoare la momentul inceperii acestor cereri, iar cererile si executarile silite initiate dupa data punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila, vor fi solutionate potrivit noului Cod. "Noi am optat pentru aceasta regula si tehnica de drept tranzitoriu, pentru a fi cât mai clari cu privire la modalitatea de solutionare a cererilor in curs", a explicat ministrul Catalin Predoiu.
Ministrul Justitiei a afirmat ca o serie de prevederi din noul Cod de procedura civila privind competenta, privind citarea partilor, au fost deja puse in aplicare prin Legea micii reforme, apreciind ca "aceasta punere in aplicare, inaintea noului Cod de procedura civila, s-a dovedit a fi o idee buna, pentru ca semnalele primite au fost in sensul celor anticipate".
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Noul Cod de procedura civila reprezinta continuarea fireasca a reformei sistemului judiciar românesc, o consecinta rationala a intrarii in vigoare a noului Cod civil (Legea nr. 287/2009). Reforma de substanta adusa dreptului material a impus crearea unui nou instrument juridic in materie procedurala, care sa corespunda exigentelor unei justitii moderne, rapide si eficiente. Noul Cod de procedura civila a creat, astfel, cadrul de valorificare ,pe calea justitiei, a noilor norme de drept material, stabilind organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
Intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, alaturi de celelalte trei coduri, civil -intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 -, penal, procedura penala, reprezinta obiectivul fundamental al reformei initiate de Guvern. Importanta acestui obiectiv depaseste granitele sistemului justitiei, constituind un reper nu doar pentru reforma institutiilor dreptului si a justitiei din România, ci si pentru societatea româneasca in ansamblul ei.
Proiectul a fost avizat de toate celelate ministere si/sau institutii cu atributii in domeniul de aplicare, precum si de Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul Economic si Social.