email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O.A.N.A.F. nr. 1.021/2022 – explicatii privind contestarea unei decizii ANAF

O.A.N.A.F. nr. 1.021/2022 – explicatii privind contestarea unei decizii ANAF
codul de procedura fiscalacreantataxe si impozite

In  Monitorul Oficial nr. 482 din 13.05.2022 a fost publicat O.A.N.A.F. nr. 1.021/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. 

Prin acest ordin se aproba Instructiunile pentru aplicarea titlului VIII din Codul de procedura fiscala, titlu ce reglementeaza solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale. Instructiunile aduc clarificari cu privire la: 

– Posibilitatea de contestare
– Forma si continutul contestatiei

Daca contestatia este formulata printr-un imputernicit,se va prezenta imputernicirea/mandatul-procura/imputernicirea avocatiala, dupa caz. 

In cazul in care contestatarul se afla in procedura de insolventa/reorganizare/faliment/lichidare si i-a fost ridicat dreptul la propria administrare, contestatia va purta semnatura administratorului special/administratorului judiciarsau a lichidatorului, dupa caz, si va fi insotita de actul prin care a fost numit. In situatia in care contestatia nu indeplineste cerintele care privesc depunerea imputernicirii/mandatului/procurii, precum si semnatura, structura de solutionare a contestatiilor va solicita contestatarului ca in termen de 5 zile de la comunicare sa indeplineasca aceste cerinte. In caz contrar, contestatia va fi respinsa, fara a se mai antama fondul cauzei. 

Termenul de depunere a contestatiei – dispozitiile privind termenele din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator:

  • Termenul de depunere a contestatiei se calculeaza pe zile libere, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel, neintrand in calcul nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul. 

De exemplu: Titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat este comunicatcontribuabilului in data de 29 iunie, termenul de 45 de zile incepe sa curga de la data de 30 iunie si se implineste in data de 13 august, astfel incat ultima zi de depunere a contestatiei este 14 august. 

  • Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat (de exemplu, zile de repaus saptamanal) se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare. 

De exemplu: In situatia in care data de 30 iulie prezentata la exemplul anterior este sambata, ultima zi de depunere a contestatiei este luni, 1 august. 

  • Termenul de 3 luni prevazut la art. 270 alin. (4) din Codul de procedura fiscala se sfarseste in ziua lunii corespunzatoare zilei de plecare. De exemplu: Titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat este comunicatcontribuabilului in data de 15 ianuarie, termenul de 3 luni se sfarseste in data de 15 aprilie, astfel incat ultima zi de depunere a contestatiei este data de 15 aprilie. 

Citeste continuarea in prima editie a lunii iunie Taxe si Impozite actual, publicatia de specialitate conceputa special pentru contabili.

De ce sa deveniti chiar astazi abonat al publicatiei de specialitate "Taxe si Impozite Actual"?

Simplu, deoarece in calitate de abonat:

    • va veti recastiga linistea si siguranta in munca. Veti scapa de stresul generat de numeroasele modificari si neclaritati legislative. Veti sti din start cum sa abordati o anumita situatie sensibila;

    • veti avea acces la informatii rezervate de obicei specialistilor de top, referitoare la probleme controversate, informatii extrem de greu de obtinut din alte surse;

    • ve veti bucura de prestigiul cuvenit omului-cheie in firma, al omului care tine banii firmei sub control si ii gestioneaza miraculos de eficient.

Completeaza acum formularul de comanda pentru a beneficia de pretul promotional. ►

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul de procedura fiscalacreantataxe si impozite


Data aparitiei: 06 Iunie 2022

Votati articolul "O.A.N.A.F. nr. 1.021/2022 – explicatii privind contestarea unei decizii ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X