email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Erorile contabile: ce sunt, exemple practice si cum se corecteaza

Erorile contabile: ce sunt, exemple practice si cum se corecteaza
erori contabilesituatii financiarestornare in negrustornare in rosu

Intr-un articol recent, publicat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, consultantul fiscal Ionut Jinga abordeaza un subiect de mare interes pentru profesionisti: erorile contabile si solutiile de corectare. 

Erorile inregistrate in contabilitate pot avea cauze multiple si pot proveni din exercitiul financiar curent sau din cele anterioare. Aceste erori pot fi semnificative sau nesemnificative si trebuie corectate in conformitate cu legislatia in vigoare (Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate).

Principiul contabil al intangibilitatii presupune ca bilantul de deschidere al unui exercitiu sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului precedent, ceea ce inseamna ca informatiile financiar-contabile din soldul final al exercitiului financiar anterior sa fie preluate exact in soldul initial al exercitiului curent.

Erorile contabile pot avea o serie de cauze, inclusiv greseli matematice, de aplicare a politicilor contabile, ignorarea sau interpretarea incorecta a evenimentelor si fraudelor, preluarea bazei de date dintr-un program informatic contabilin altul etc.

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiareanuale.
In intelesul reglementarilor contabile, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.


Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile“).

Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatuluireportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.

Ce sunt erorile nesemnificative: definitie si exemplu practic

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.
Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

Corectare erori contabile - Studiu de caz

Corectarea erorilor nesemnificative din exercitiile financiare anterioare pe seama rezultatului reportat


In iunie 2023, la societatea Alfa SRL se constata ca a fost omisa inregistrarea in contabilitate a facturii de prestari servicii nr. 800, in valoare de 1.000 lei, emisa unui client in noiembrie 2022.
Potrivit politicilor contabile ale entitatii, se considera eroare semnificativa o eroare mai mare de 5% din cifra de afaceri. Cifra de afaceri a societatii Alfa este de 300.000 lei.

300.000 lei x 5% = 15.000 lei

Pentru inregistrarea acestei facturi in scopul corectarii erorii, Alfa va tine cont de politicile sale contabile, care prevad ca operatiunile de corectare a erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente sa se realizeze pe seama rezultatului reportat.

Inregistrarea facturii nr. 756/2022:

4111 = 1174 1.000 lei
„Clienti” „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”


Corectarea erorilor nesemnificative din exercitiile financiare anterioare pe seama contului de profit si pierdere


In iunie 2023, la societatea Alfa SRL se constata ca a fost omisa inregistrarea in contabilitate a facturii de prestari servicii nr. 800, in valoare de 1.500 lei, emisa unui client in noiembrie 2022.
Potrivit politicilor contabile ale entitatii, se considera eroare semnificativa o eroare mai mare de 1,5% din activul net. Activul net al societatii Alfa este de 200.000 lei.

200.000 lei x 1,5% = 3.000 lei

Asadar, orice eroare mai mica decat pragul de semnificatie de 3.000 lei este considerata eroare nesemnificativa. In cazul de fata avem 1.500 lei < 3.000 lei, deci este o eroare nesemnificativa.
Pentru inregistrarea acestei facturi in scopul corectarii erorii, Alfa va tine cont de politicile sale contabile, care prevadca operatiunile de corectare a erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente sa se realizeze pe seama contului de profit si pierdere, deci pe seama veniturilor si cheltuielilor aferente.

Inregistrarea facturii nr. 800/2022:
4111       =    704 1.500 lei
„Clienti”   „Venituri din servicii prestate”

Ce sunt erorile semnificative: definitie si exemplu practic

Sunt considerate erori semnificative cele care pot influenta deciziile utilizatorilor de informatii financiar-contabile luate pe seama situatiilor financiare anuale. Erorile semnificative aferente exercitiilor financiare anterioare se corecteaza pe seama rezultatului reportat.

In iulie 2023, la societatea Alfa SRL se constata ca a fost omisa inregistrarea in contabilitate a facturii de prestari servicii nr. 800, in valoare de 6.500 lei, emisa de un furnizor in decembrie 2022.
Politicile contabile ale entitatii Alfa stabilesc ca eroare semnificativa orice eroare care depaseste suma de 2.500 lei. Valoarea facturii este mai mare decat valoarea pragului de semnificatie stabilit. Inregistrarea acesteia se va efectua in anul 2023 pe seama rezultatului reportat, conform legislatiei in vigoare.

Inregistrarea facturii nr. 800/2022:
                    1174     =    401  6.500 lei
„Rezultatul reportat     ,,Furnizori”
provenit din corectarea
erorilor contabile”

In urma corectarii erorii de inregistrare a facturii rezulta 6.500 lei pierdere contabila reportata. Pentru exercitiul financiar 2023, entitatea Alfa realizeaza un profit net de 166.500 lei. Conform legislatiei in vigoare, entitatea trebuie sa acopere pierderea rezultata din corectarea erorii, in valoare de 6.500 lei, din rezultatul reportat aferent anului 2022 sau anilor anteriori.

De exemplu, in urma aprobarii situatiilor financiare anuale pentru anul 2023, se va repartiza valoarea de 6.500 lei pentru a acoperi pierderea rezultata din corectarea erorii aferente exercitiului financiar 2022.

Astfel, in contabilitatea societatii Alfa se va inregistra:
                             1171           =               1174             6.500 lei
„Rezultatul reportat reprezentand         „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”
profitul nerepartizat 
sau pierderea neacoperita” 

Erori aferente exercitiilor financiare precedente - ce este important de retinut

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.

 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori contabilesituatii financiarestornare in negrustornare in rosu


Data aparitiei: 30 Mai 2024
Ultima actualizare: 31 Mai 2024

Votati articolul "Erorile contabile: ce sunt, exemple practice si cum se corecteaza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

    • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

  • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

    • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

  • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

    • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

  • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

    • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X