email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul impune un nou sistem de taxare la Registrul Comertului

registrul comertuluisistem taxaretaxe unicefirmainregistrare persoana juridica


Guvernul va introduce un nou sistem de calcul al taxelor pentru operatiunile cerute de firme si persoane fizice autorizate la Registrul Comertului si va stabili tarife fixe pentru aceste servicii, complet diferit fata de sistemul actual.

Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare. Guvernul mizeaza pe venituri suplimentare anuale de peste 100 milioane de lei.

Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca in prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, inregistrarile in registrul comertului si incasarile aferente realizate anul trecut.

Astfel, pentru inregistrarea in registrul comertului a unei persoane juridice (incluzand autorizarea constituirii, inmatricularea, autorizarea functionarii si declaratia pe propria raspundere) va fi achitata o taxa unica de 250 lei, in timp ce pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori familiale va fi perceputa o taxa de 90 lei.

Cererile de mentiuni simple (verificarea disponibilitatii sau rezervarii denumirii unei firme, numirea lichidatorului, extrasul de registru) vor fi taxate cu 45 lei atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale ori individuale, in timp ce pentru cererile de mentiuni complexe, cu doua sau mai multe operatiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei.

Pentru cererea de copii certificate va fi mentinuta taxa actuala, de 4+0,2 lei/pagina certificata.

Informatiile de baza despre o firma (precum numarul de ordine in registrul comertului, denumirea, forma juridica, codul unic de inregistrare, sediul social, durata de functionare, capitalul social, administratorii, asociatii sau actionarii) vor fi eliberate in schimbul unei taxe de 8 lei/firma, in timp ce pentru informatii extinse (situatii financiare anuale) va trebui achitata o taxa de 24 lei/firma.

Un raport istoric despre o firma va costa 250 lei, urmand sa fie stabilite taxe fixe si pentru cereri de informatii pe serii de firme grupate pe maxim cinci criterii - aria geografica, localitate, domeniu (9 lei/firma) si mai mult de cinci criterii (11 lei/firma).

In cazul renuntarii la solutionarea cererii adresate Registrului Comertului sau al respingerii cererii de inregistrare, taxele achitate nu se restituie decat daca se renunta in aceeasi zi in care a fost depusa cererea.

Comparativ, sistemul actual, care nu prevede taxe unice, stabileste ca pentru inregistrarea unei persoane juridice sa fie achitat un tarif de 120 lei/inregistrare, iar pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate sa fie platit un tarif de 30 lei/inregistrare. Pentru informatii privind forma juridica, codul unic de inregistrare, sediul social, capitalul social, administratorii, asociatii sau actionarii, dar si legate de situatii financiare anuale este achitata in prezent o taxa de 0,85 lei/informatie, iar pentru raportul istoric al unei firme trebuie platit 20 lei+3 lei/fiecare depunere de act sau mentiune inregistrata.

In noul sistem care urmeaza sa fie introdus, Guvernul mai modifica numarul de firme si procentul de reducere aplicat asupra sumei de plata in functie de numarul de firme pentru care se solicita informatii. Astfel, pentru informatii solicitate in cazul a 101-1.000 firme va fi aplicata o reducere de 30%, iar la date cerute pentru un numar cuprins intre 1.001 si 10.000 firme va fi acordata o reducere de 60%. Cea mai mare reducere, de 80%, va fi valabila pentru informatii solicitate in cazul a peste 10.000 firme.

Sursa: mediafax.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
registrul comertuluisistem taxaretaxe unicefirmainregistrare persoana juridica


Data aparitiei: 01 August 2012

Votati articolul "Guvernul impune un nou sistem de taxare la Registrul Comertului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X