email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare rezerva la lichidare

impozit pe profitOMFP 1376/2004

Intrebare: Cum interpretati articolul 66 alin 6 din Codul fiscal ? In cazul in care capitalul propriu (activul net) este negativ, deci nu sunt sume de repartizat catre asociati, rezervele constituite din profitul net al anilor anteriori, se impoziteaze cf. art 66? Subliniez faptul ca actionarilor nu li se distribuie nici o suma in bani sau natura, ci prin lichidare se acopera pierderea anilor anteriori.
Stabilirea venitului din investitii
(6) Venitul impozabil realizat din lichidaredizolvare fara lichidare a unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

Raspuns: In opinia noastra, este o usoara diferenta intre precizarea din intrebare si actul normativ indicat, astfel incat va inaintam prevederea de la art. 66 alin. (6) din Codul fiscal :
„6) Pentru tranzactiile cu titlurile de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, efectuate in cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, are urmatoarele obligatii: (...)”
 
Desigur, intelegem la ce faceti referire si ar trebui sa analizam aplicarea reglementarii fiscale din 2 puncte de vedere:
a) impozit pe profit;
b) impozitul pe venitul persoanei fizice.
 
Observam ca facem referire la doua categorii de impozite. Mai retinem si faptul ca lichidarea unei societati comerciale este reglementata din punct de vedere legislativ de OMFP 1376/2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.
 
Conform procedurii, anterior efectuarii partajului activelor din societate, se va calcula impozitul pe profit ce se achita inainte de depunerea situatiilor lichidative la Registrul Comertului, ocazie cu care se impoziteaza rezerva legala sau eventualele diferente din reevaluare neimpozitate.
 
Separat de calculul impozitului pe profit, se va determina impozitul pe venit determinat pe persoana fizica din lichidarea persoanei juridice, dupa formula prezentata de dvs., regasita la art. 66 alin. (8) din Codul fiscal , redata in continuare:
„(8) Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.”

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitOMFP 1376/2004


Data aparitiei: 24 Septembrie 2012

Votati articolul "Impozitare rezerva la lichidare":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X