In analiza urmatoare, facem referire la o societate care nu mai desfasoara activitate de 4 ani. Asociatul doreste lichidarea ei. Ultimul bilant depus e la 31.12.2010. Fizic acesta nu e in arhiva. Ultima balanta contabila e la 30.06.2010. Se solicita un duplicat de la ANAF, dar nu s-a primit inca raspuns.
Stabilim daca se vor intocmi situatiile financiare pentru 2011-2014 si apoi bilantul de lichidare. De asemenea, in situatia in care nu se va primi duplicatul cerut, vom vedea daca se poate reconstitui bilantul dupa indicatorii de pe Ministerul de finante si daca in baza acestei reconstituiri, se poate face lichidarea societatii.
Se mentioneaza ca in ultima balanta gasita, cea de la 30.06.2010, societatea figureaza cu active si datorii de valori mari, inclusiv catre asociati. Nu se cunoaste componenta lor deoarece lipsesc documentele. Vom vedea care sunt pasii de urmat pentru a se efectua o lichidare corecta.
Daca pe baza documentelor detinute intre Balanta la iunie si decembrie 2010 puteti reconstitui Bilantul, atunci este in regula. Nu se poate accepta insa o reconstituire grosiera datorita obligativitatii aplicarii principiului intangibilitatii: Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu Bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent.
ANAF este obligata sa va elibereze, la cerere, duplicate dupa actele depuse.
Conform Legii 31/1990 a Societatilor comerciale incetarea existentei unei societati comerciale ca persoana juridica presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
Etapa I
Dizolvarea - care are ca aefect deschiderea procedurii de lichidare;
Lichidarea - care se finalizeaza cu partajul activului net intre asociatii / actionarii societatii;
Etapa a II-a
Radierea firmei din evidenta Registrul Comertului.
Procedura de desfiintare a unei firme, presupune depunerea la Registrul Comertului a doua dosare corespunzatoare celor doua etape ce trebuie parcurse: cea de dizolvare - lichidare si apoi cea de radiere.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Actele necesare pentru inregistrarea desfiintarii voluntare a societatii sunt:
Etapa 1 - dizolvarea si lichidarea voluntară
• Cerere de inregistrare a mentiunii;
• Decizia asociatului unic sau hotararea AGA de dizolvare si- concomitent - de lichidare a societatii(dizolvarea societatii comerciale pregateste etapa lichidarii patrimoniului), prin acordul unanim al asociatilor de impartire a activelor ramase, după plata creditorilor, intre asociati, cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare/conducere (original);
• Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul;
• Dovada achitarii taxelor legale (taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in Monitorul Oficial Partea a IV-a).
Dupa trecerea a 30 de zile de la data publicarii actului modificator in Monitorul Oficial (Partea IV) se trece la etapa a II-a - in cazul in care nu s-a inregistrat vreo opozitie. In cazul in care s-a facut opozitie, cererea de radiere a firmei se poate introduce după ce a devenit irevocabila hotararea de respingere a opozitiei (sau, dupa caz, hotararea prin care se constata ca firma sau asociatul unic a platit datoriile ori a oferit garantii acceptate de creditori sau a convenit cu acestia un aranjament pentru plata datoriilor) dar nu mai devreme de termenul de 30 de zile in care pot aparea si alte opozitii.
Etapa 2 - de radiere (voluntară):
• Cerere de radiere;
• Certificatul de inregistrare si anexele acestuia (original);
• Situatia financiara de lichidare;
• Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale(copie) aprobată de asociati (copie);
• Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale;
• Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul;
• Dovada achitarii taxelor (taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in M.Of. Partea a IV-a daca este cazul).
Pana la radierea societatii din evidenta Registrului comertului societatea sau lichidatorul in numele acesteia (daca este numit unul) are obligatia depunerii la ANAF a tuturor declaratiilor din vectorul fiscal si a situatiilor financiare. In plus:
-la momentul depunerii cererii initiale la Registrul comertului va depune la ANAF declaratia de mentiuni 010 in care va mentiona in cartusul F inceperea procedurii de lichidare;
- dupa finalizarea Bilantului si Raportului de lichidare acestea se vor depune la ANAF pentru obtinerea certificatului fiscal necesar la O.N.R.C. pentru inaintarea cererii de radiere;
- dupa radierea din evidentele Registrului comertului se va depune la ANAF o ultima declaratie de mentiuni 010 in care, la cartusul F, se va trece data radierii.
Bilantul si Raportul de lichidare se intocmesc si se semneaza fie de un lichidator, fie de catre un expert contabil (daca proprietarul societatii este asociat unic sau asociatii au cazut de acord cu privire la impartirea activelor si pasivelor).
Raportul de lichidare descrie practic situatia societatii inainte de lichidare (identificarea societatii, a proprietarilor, a patrimoniului, etc.), obiectivele lichidarii, desfasurarea operatiunilor de lichidare (situatia inainte de lichidare si inregistrarile contabile generate de operatiunile de lichidare), partajul activului net, incheierea operatiunilor de lichidare (se consemneaza intocmirea Balantei si Bilantului de lichidare).
Procedura lichidarii societatilor comerciale este reglementata de OMFP 1376/2004 si presupune urmatoarele etape:
"Incetarea existentei societatilor comerciale ca persoane juridice presupune parcurgerea a doua etape: dizolvarea si lichidarea.
A. Operatiunile care se efectueaza in situatia dizolvarii societatii comerciale, in cazurile prevazute la art. 222 alin. (1) [cu exceptia modului de dizolvare prevazut la lit. f)] si la art. 223-232 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru lichidarea societatii comerciale:
1. Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si de pasiv ale societatilor comerciale care urmeaza sa se lichideze, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, normelor si reglementarilor contabile, inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii, efectuate cu aceasta ocazie;
2. a) intocmirea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care urmeaza sa se lichideze (…)
3. Stabilirea de catre adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor a operatiunilor care
urmeaza sa fie efectuate de catre lichidator in numele societatii comerciale;
4. Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.);
5. Achitarea datoriilor societatii comerciale catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariati si alti terti;
6. Stabilirea rezultatului lichidarii (profit sau pierdere);
7. Calcularea, retinerea si virarea impozitului pe profit/venit si a impozitului pe dividende in urma actiunii de dizolvare/lichidare;
8. intocmirea bilantului de partaj, in conformitate cu formatele prevazute la pct. 2;
9. Efectuarea partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, rezultat din lichidarea societatii comerciale, in functie de:
a) prevederile statutului si/sau ale contractului de societate;
b) hotararea adunarii generale a actionarilor/asociatilor, consemnata in registrul sedintelor adunarii generale;
c) cota de participare la capitalul social.
Partajul consta in impartirea capitalului propriu (activului net), rezultat din lichidare, intre
actionarii sau asociatii societatii comerciale.
(…)"
Daca doriti sa realizati lichidarea corecta a societatii trebuie sa reconstituiti documentele care lipsesc pentru a avea o imagine clara asupra elelemtelor patrimoniale si a modului in care acestea au ajuns acolo.
Pentru a obtine de la ANAF Certificatul fiscal trebuie sa aveti depuse toate declaratiile si platite toate datoriile catre stat.
Pentru a va pregati in vederea unei opozitii ce poate fi formulata de alti creditori dupa prima publicare a intentiei de lichuidare trebuie sa stiti in ce constau datoriile catre acestia.
Daca aveti clienti neincasati trebuie - inainte de inregistrarea cheltuielilor cu pierderile din creante - sa cunoasteti vechimea acestora si situatia lor pentru a sti cum sa tratati deductibilitatea cheltuielilor cu Ajustarile pentru depreciere inregistrate, de exemplu.
In cazul in care nu puteti reconstitui documentele (si imi dau seama ca este foarte greu dupa atata timp) incercati sa realizati o inventariere cat mai amanuntita a conturilor si sa aveti explicatia Conducerii pentru fiecare element ce nu poate fi documentat.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro