Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Lichidare societate. Cum tratam datoriile catre asociati?

Data aparitiei: 15 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
lichidare societatecompensareomfp 1376pasivlichiditatidatorii

Analiza contabila de mai jos priveste cazul unei lichidari de microintreprindere pentru a vedea cum procedam cu datoriile catre asociati, cu mentiunea ca soldurile inainte de lichidare sunt:

1012 - 200 lei
1171 - 5481 lei - sold debitor
4551 - 5281 lei sold creditor

Cadrul normativ ce reglementeaza reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de lichidare a societatilor comerciale este OMFP 1376/2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.
 
In ceea ce priveste efectuarea compensarilor intre elementele de activ si pasiv trebuie tinut cont de principiul necompensarii, care stabileste ca orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
 
Eventualele compensari intre creante si datorii (sold cont 455) fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.
 
Aceste prevederi sunt stipulate la punctul 45 alin. (1) si (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

Insa, din soldurile prezentate se trage concluzia ca societatea nu dispune de lichiditati pentru plata acestei datorii si nici de bunuri care, prin valorificare, se pot transforma in lichiditati.
 
Asadar, inchiderea contului 4551 se face pe venit, pe baza unei decizii a asociatului prin care renunta la incasarea acestei creante.
 
Inregistrarea contabila va fi:
 
4551 = 7588
 
Practic, toate conturile trebuie soldate.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X