email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor

fuziunedivizarelichidareomfp 897/2015asociati

Va prezentam, mai jos, noile reglementari privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati.

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 711 din 22/09/2015 a fot publicat OMFP  897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor.

Ordinul cuprinde Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor precum si exemple privind reflectarea in contabilitate a acestor operatiuni. Exemplele ilustreaza modul de aplicare a normelor insa nu sunt limitative.

Actul a intrat in vigoare la data de 22 septembrie 2015 data la care se abroga se abroga OMFP 1376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora.

Noile reglementari vizeaza tratamentul contabil al operatiunilor de reorganizare, tratamentul fiscal fiind cel prevazut de Codul fiscal.

Noul Cod fiscal ce va intra in vigoare de la 01 ianuarie 2016 reglementeaza regimul fiscal care se aplica fuziunilor, divizarilor totale, divizarilor partiale, transferurilor de active si achizitiilor de titluri de participare intre persoane juridice romane la art. 32. Potrivit acestuia, la determinarea impozitului pe profit transferul activelor si pasivelor, efectuat in cadrul operatiunilor de reorganizare (operatiuni de fuziune, divizare totala, divizare partiala, transferurilor de active si operatiunilor de achizitie de titluri de participare, efectuate intre persoane juridice romane potrivit legii)  este tratat  ca transfer neimpozabil, pentru diferenta dintre pretul de piata al activelor/pasivelor transferate si valoarea lor fiscala.
Emiterea de catre societatea beneficiara/achizitoare de titluri de participare in legatura cu aceste operatiuni unui participant al societatii cedente/achizitionate, in schimbul unor titluri detinute la o societate cedenta/achizitionata, nu reprezinta transfer impozabil la determinarea impozitului pe profit.

In situatia in care o societate beneficiara detine o participatie la capitalul societatii cedente, veniturile acesteia, provenite din anularea participatiei sale, nu se impoziteaza daca participatia societatii beneficiare la capitalul societatii cedente este mai mare de 10%.

In cazul operatiunilor de reorganizare se aplica urmatoarele reguli:

   a) valoarea fiscala a unui activ sau pasiv, transferate societatii beneficiare, este egala cu valoarea fiscala pe care activul/pasivul a avut-o la societatea cedenta;

   b) in cazul divizarii totale si divizarii partiale, valoarea fiscala a titlurilor de participare detinute de un participant al societatii cedente inainte de divizare se aloca titlurilor de participare emise de societatea beneficiara, proportional cu raportul dintre valoarea de inregistrare sau pretul de piata a titlurilor de participare emise de societatea beneficiara si valoarea de inregistrare sau pretul de piata a titlurilor de participare detinute la societatea cedenta inainte de divizare;

   c) in cazul fuziunii si achizitiei de titluri de participare, valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de un participant al unei societati cedente/achizitionate, de la o societate beneficiara/achizitoare, trebuie sa fie egala cu valoarea fiscala a titlurilor de participare detinute de catre aceasta persoana, inainte de efectuarea operatiunii;

   d) in cazul transferului de active, valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de societatea cedenta este egala cu valoarea fiscala pe care activele si pasivele transferate au avut-o la aceasta societate inainte de efectuarea operatiunii;

   e) societatea beneficiara calculeaza amortizarea fiscala precum si orice castig sau pierdere, aferente activelor si pasivelor transferate, in concordanta cu dispozitiile care ar fi fost aplicate societatii cedente daca fuziunea, divizarea totala, divizarea partiala sau transferul de active nu ar fi avut loc;

   f) transferul unui provizion sau al unei rezerve, anterior deduse din baza impozabila a societatii cedente, care nu provin de la sediile permanente din strainatate ale acesteia, daca sunt preluate, in aceleasi conditii de deducere, de catre societatea beneficiara, nu se considera reducere sau anulare a provizionului sau rezervei la momentul transferului;
   
g) in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, in anul curent sau din anii precedenti, nerecuperata pana la data la care operatiunile respective produc efecte, aceasta se recupereaza potrivit regulilor fiscale instituite in acest sens.

Aceste prevederi nu se vor aplica daca fuziunea, divizarea sub orice forma, transferul de active sau achizitia de titluri de participare are drept consecinta frauda si evaziunea fiscala constatata in conditiile legii.
    
Societatile care se reorganizeaza trebuie sa ia masurile necesare pentru respectarea prevederilor legale cu privire la pastrarea si arhivarea documentelor justificative si a registrelor de contabilitate. In acest sens, societatile care au preluat elemente de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la alte societati in urma operatiunilor de reorganizare poarta raspunderea pentru pastrarea si arhivarea documentelor si registrelor contabile apartinand societatilor predatoare, corespunzatoare elementelor preluate. In proiectul de fuziune sau divizare trebuie sa se prevada societatea care raspunde de pastrarea si arhivarea documentelor justificative si a registrelor de contabilitate ale societatii care isi inceteaza existenta.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fuziunedivizarelichidareomfp 897/2015asociati


Data aparitiei: 25 Septembrie 2015

Votati articolul "Analiza zilei: Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X